19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Голяма или малка джанта, какво да изберем? (видео)

Вечният въпрос - какви джанти да сложа на колата? Въпрос, който може да има много различни отговори, стига да сте честни със самите себе си. На какво държите? Повече на естетиката или на комфортното усещане, по време на движение? Искате максимален контрол или по-малко шум? Не на последно място - имате повече средства, които можете да отделите, или нямате сериозни финансови възможности? Надяваме се в следващите редове да Ви помогнем да придобиете впечатление какви са основните разлики между различните размери гуми и джанти.

Тестът е проведен от колегите от британския сайт Tyrereviews на изпитателно трасе на Good Year във Франция. Съвсем логично и правилно е да предположим, че използваният за теста автомобил Volkswagen Golf GTI е обут именно с гуми на Good Year - Eagle F1 Asymmetric 3, които за по-точен резултат са с еднаква ширина и се различават само по цолажа на джантата. А трите различни размера са 17, 18 и 19 инча.

Изводите от изпитанието са няколко. Първият е, че донякъде се надценява разликата между близките размери колела, какъвто е случаят. При тестовете на сухо, мокро, управление, спиране и аквапланинг, трите размера се справят доста идентично. Така че разликите са по-скоро субективни - комфорт на превоза, шум и др.

Кой размер да изберете за колата си? Зависи какво точно искате. Провеждащият теста дава по-висока оценка на по-големите джанти при сухи условия заради по-директното и точно управление. На мокро обаче се оказва, че 17-инчовите колела се държат по-добре и са по-предвидими. Освен това 17-ките безспорно предлагат по-комфортно возене, но за сметка на част от стабилността. От гледна точка на шума междинният вариант с 18-инчови гуми сякаш се оказва най-добър и най-безшумен.

В крайна сметка екипът, провеждащ теста, се спира именно на 18-инчовите колела като краен избор. Тук трябва да добавим още нещо. Колкото по-голяма е джантата, толкова по-скъпа ще е не само тя, но и гумата, която трябва да сложите. Затова, когато се оглеждате за нови крачета на колата, не забравяйте, че гумите могат да бъдат сериозно перо в бюджета.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:40 3
+ 0
- 0
sffsdf26464

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 2
+ 0
- 0
sffsdf26464
+ 22
- 0
Колкото по-нископрофилна е гумата, толкова по-кратко живее по пътища с дупки. А ние други пътища нямаме на разположение.
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.