21 юни 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Mazda създаде нечуван бензинов двигател (видео)

Мислите, че лебедовата песен на двигателите с вътрешно горене е изпята? Е, японците не мислят така и не жалят сили в търсенето на нови и нови технологии, които да направят класическия двигател по-ефективен и щядящ околната среда. В този устрем инженерите на Mazda са достигнали до нещо много голямо - бензинов двигател, който работи като дизелов - чрез компресия на въздушно-горивната смес.

Новият двигател се нарича SKYACTIV-X и ако трябва да сме напълно точни, той не е напълно лишен от подаващите искра за запалване свещи. Те са налични, но работата им е сведена до определени моменти в зависимост от натоварването.

Голямото попадение обаче е в областта на смесването на горивото и въздуха, благодарение на прецизна инжекционна система и датчици в цилиндрите. По същество свещите само подпомагат процеса по разпалване на малка зона от по-богата смес в зоната на свещта, а останалата работа върши високото налягане в целия цилиндър, където по-големият обем на смес е по-беден на гориво.

Резултатите са смайващи. Бензиновият 2-литров Skyactiv-X има с 30% по-добро ускорение, по-бърз отговор на педала на газта, намален разход с 20% (!!!), като при ниски скорости консумацията на гориво може да падне дори още.

По този начин японците достигат до нещо велико - ефективност на дизелов двигател с по-малкото вредни емисии (особено азотните оксиди) на бензиновия. А още по-хубавото е, че новият агрегат ще започне да бъде инсталиран още от 2020 година на модела Mazda 3.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:26 5
+ 0
- 0
sffsdf29168
+ 0
- 5
Някога така рекламираха лазерното запалване, вместо свещите. Ум да ти зайде колко ефективно, и въобще!
Ми, вярно супер, ама само в лабораторията. Макар че, лазерджиите се кикотеха още отначалото, понеже като се замаже прозорчето с грес - лазера вече не ще. А то се замазва бързо, даже в турбините.
+ 1
- 3
И чудовищна цена на изделието. За поддръжката и ремонта - не ми се мисли:)
Не, за някого комплект свещи (задължително в комплект с комплекта датчици) на всеки 50 000, на цената на чугунен мост през Енисей, или на нов самолет - сигурно не са проблем.
Ма и аз па кво се правя. Да взема да си взема и аз ли ... Сигурно ще ми тичка на цвета на очите.
+ 14
- 3
Пустиняк, ще те лиша от удоволствието да чакаш 10-те си минуса - Балкански нещо го преместиха на друга, по-отговорна работа и вече не тролва в Офнюз.

А по темата:
Похвално, направили са от бензиновия двигател дизелов. Работи бедно, при висока температура и с променливо качество на сместа в обема на горивната камера. Ефективност - добре, ама пак не е дизелов. За сметка на това имаме И фини сажди, И азотни окиси, И въглероден окис във високите режими.
+ 20
- 25
"Mazda създаде нечуван бензинов двигател"
Глупости! Единствено руснаците правят "нечувани", "безаналогови" и "уникални" неща!
Сега ще дойде Балкански да ни обясни, че още по времето на Златната орда каруците на руснаците са били с подобни двигатели и ще ми прасне 10 минуса! :)
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.