24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

6 български отбора на Shell Eco-marathon Европа през 2018 г.

Единствената по рода си надпревара за енергийна ефективност в транспорта ще има свои издания в Сингапур, Калифорния и Лондон

България традиционно ще има силно присъствие на международното еко състезание Shell Eco-marathon 2018 – тази година 5 български отбора ще премерят сили в Лондон през лятото. Отборите на Техническите университети София и Варна и нов отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“. Автомобилът на дългогодишния отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и този на отбора на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе са в категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия.

Нов отбор на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас ще премери сили в Shell Eco-marathon Challenger Event, който се провежда за втора поредна година. Това е отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина, а домакини отново ще бъдат Франция и Турция.

„За нас е истинска чест да участваме на Shell Eco-marathon 2018 и дълбоко ценим предоставената възможност да представим проектите си за бъдещето на мобилността и транспорта. Нетърпеливи сме да премерим сили с останалите участници и се надяваме представим България достойно“ отбелязват участниците в българските отбори.

„Радвам се, че България ще има убедително присъствие на Shell Eco-marathon Европа за 11-та поредна година и че приветстваме още два нови отбора от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас и от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Участието в Shell Eco-marathon стимулира развитието на знания и умения в сферата на науката, технологията, инженерството и математиката, които са необходими за развитието за високоефективни видове транспорт и мобилност. Вярвам, че бъдещите инженери от шестте отбора ще съумеят да демонстрират тези знания и умения като представят своите иновативни проекти за енергийно ефективни превозни средства и им желая успех“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2018 се провеждат заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Чрез преживявания във виртуална реалност и практически научни експерименти, посетителите могат да разберат как ще изглежда бъдещето на енергията: от възобновяеми енергийни източници до технологии за природен газ и ниски въглеродни емисии.

След едногодишна подготовка общо 175 отбора от 24 страни от Европа ще демонстрират своите инженерни и дизайнерски умения от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. За трета година участниците в състезанието ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия.

На миналогодишното състезание френският отбор „Microjoule-La Joliverie“ измина 2503.9 км/л с един литър гориво – еквивалент на разстоянието от Лондон до Марсилия и обратно. Тазгодишното състезание също ще бъде много оспорвано, като екипите продължават да развиват превозните средства и се надяват да стигнат все по-далеч.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31450
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.