25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Австралийци ще правят електрическа суперджипка с 1200 км пробег

Австралийската стартъп компания Red Automotive Technologies обяви плановете си за производство на хибриден електрически супер оф-роудър. Машината, която се очаква на пазара още догодина, ще има пробег до 1200 км, ще може да вдига 250 км/ч и ще бъде изключително способна в преодоляването на тежки терени.

Обещанието е новият еко SUV да е пълен с иновации, а цената му ще е около 85 000 австралийски долара или около 60 000 американски. Разбира се, преди това, Red Automotive Technologies ще трябва да набере необходимото финансиране за стартиране на проекта си. Ако това се случи скоро, компанията ще развие цяла гама возила, като ще предлага и премиум модели на цени над 200 000 долара. Таргетът на производство е около 75 000 бройки годишно, като малка част от тях - 5000 ще бъдат предназначени за износ към САЩ, Близкия изток и Европа.

Картинките, които виждаме тук, са предоставени от компанията само с илюстративна цел и не е ясно дали бъдещият електроджип ще изглежда горе-долу така. Разработката на всъдехода е дело на инженера от Аделаида Пол ван де Лоу, който има собствена инженерингова компания и е в бизнеса с разработката на продукти за отбраната, автомобилната индустрия и потребителските стоки от над 22 години. В новата компания Лоу е привлякъл като партньор бившият шеф на продуктовото планиране от GM Holden и експерт по електромобилите Иън МакКлийв.

Новият SUV ще е базиран на нова "скейтборд" архитектура, използвайки 4 електромотора, вградени във всяко колело. Джипката ще има и патентована трнасмисия с ултрабавни и ултрабързи предавки, иновативен дизайн на окачването, с контрол на артикулацията и ефективна система за регенерация на енергията.

Ключовите спецификации, заложени от Red Automotive Technologies са пробег изцяло на батерии от над 200 км, и общ пробег от 1200 км с помощта на използвания като генератор на електричество двигател с вътрешно горене. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще става за по-малко от 4 секунди, максималната скорост ще е 250 км/ч, а регулиращото се окачване ще предлага клирънс до 375 мм и ход от 450 мм. Или както твърдят от компанията "оф-роуд способностите на нашия модел ще оставят и най-подготвените Jeep и Land Cruiser далеч назад."

Пред комисията по икономика на австралийския сенат, Ван де Лой заявява, че готвеният SUV ще е с уникална ниша на пазара. "Има много активности в областта на електрическите и хибридните SUV модели, но са насочени основно в софтроуд сегмента. Никой не е таргетирал сериозния оф-роуд сегмент. Дизайнът който разработихме показва, че ще има сериозни предимства по отношение на задвижването. Повече SUV модели с оф-роуд възможности имат сериозен компромис с поведението на асфалт, а именно окачването е ключът към избягване на компромисите. Ако имаш архитектура с електромотор във всяко колело и голяма батерия с формата на скейтборд между колелата, въсможностите за дизайн на окачването са много добри. И в заключение - няма друга държава по света, която да направи по-добро оф-роуд возило от нас австралийците, тъй като ние използваме джипове повече от всеки друг."

източник: motoring.com.au



Рейтинг :
09.09 2023 в 09:06 1
+ 0
- 0
sffsdf4648
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.