28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българи на подиума на “MAHLE Eco Rally 2018”

Калин Дедиков и Антоанета Дедикова с BMW i3S записаха поредно призово класиране на международна сцена. Българският екипаж се качи на подиума в “MAHLE Eco Rally”, което е кандидат за влизане в календара на Световния Е-рали шампионат за 2019 г.

Електрическото рали събра участници от шест нации и демонстрира перфектна организация и уникална състезателна програма, което му гарантира почти сигурно място в календара на ФИА за сезон 2019. То се проведе паралелно с най-мащабното автомобилно състезание в Словения „MAHLE Rally Nova Gorica”, кръг от Европейския рали трофей на ФИА за Централна Европа, като на много места участниците в двете състезания споделяха едни и същи уникални скоростни отсечки.

Стартовият списък на класическото рали надхвърли 100 екипажа, електромобилите бяха 25, а продължилата над два часа официална церемония в центъра на Нова Горица бе открита с българския отбор, който получи стартов номер 1.

Първият ден от състезанието не премина добре за екипажа Дедиков/Дедикова, като на българите им се наложи в движение да калибрират своето състезателно оборудване и да търсят начин да се адаптират към изцяло новата за тях система за провеждане на ралито с променлива средна скорост.

Сложната навигация по нагънатите състезателни отсечки в подножието на Алпите изискваща от участниците пълна концентрация, не даде възможност на екипажа да изпробва варианти за справяне с новите предизвикателства. В края на деня българите заемаха незавидната тринайсета позиция във временното класиране с огромен пасив от 2670 точки или над 4 минути изоставане от водачите. Последва дълга нощ на анализи и стратегии за подобряване на представянето на екипажа на Ре Спорт.

През втория ден българите стартираха с цел да трупат опит и да намерят вярната стратегия за влизане в топ 10. Още на първата от петте оставащи до финала отсечки Дедиков/Дедикова се справиха блестящо и финишираха с второ най-добро време. Последваха няколко първи времена в най-предизвикателните части от трасето - поредици от обратни завои и тесни тунели, каквито няма и в емблематичното рали Монте Карло. След регрупинга в Постойна оставаха три отсечки до финала, а българите водеха в класирането за деня и се бяха изкачили до шесто място в генералното подреждане! Дъждът в следващия етап затрудни допълнително екипажите и техните електрически автомобили, а Ре Спорт постигнаха още два най-добри резултата в отсечките.

До финала оставаше единствено „пауърстейджът” - затворено трасе с многобройна публика, където електромобилите стартираха непосредствено преди участниците в класическото рали. Първи по трасето преминаха българите, а буквално над тях кръжеше хеликоптера на организатора, предупреждавайки публиката за наближаването на безшумното, но истински бързо BMW i3S. Вероятно точно заради хеликоптера сложната системата за времеизмерване на еко ралито беше спряна и състезателите не получиха резултати от финалната отсечка.

На финала екипажът Калин Дедиков/Антоанета Дедикова се пребориха с всички трудности и с фантастични резултати през втория ден заслужено се качиха на подиума в категорията на електрическите автомобили.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:18 1
+ 0
- 0
sffsdf33065
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.