29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

В Париж ограничиха скоростта до 30 км/ч

Съпротивата срещу мярката е яростна

По-малко шум и по-малко смъртни случаи - мнозинство от гражданите на Париж са за въвеждане на ограничена скорост до 30 км/час. От вчера мярката влезе в сила на повечето места в столицата. Съпротивата обаче е яростна, пише "Дойче Веле".

Още на влизане в Париж се виждат пътни знаци, които указват, че максимално допустимата скорост е ограничена до 30 км/час. Градските власти твърдят, че близо 60% от жителите на града са подкрепили подобна мярка. Това си проличало и от наскоро проведено допитване.

Сблъсъкът на пешеходец с автомобил, който се движи със скорост от 50 км/час, създава 80%-ов риск за живота на човека. При скорост от 30 км/час рискът спада до 10%.

Мярка срещу шума

Въвеждането на ограничена скорост в Париж е мярка, с която кметицата от Социалистическата партия Ан Идалго се бори за гласовете на Зелените. Ако тя се кандидатира на президентските избори през 2022 година, тези гласове ще са й необходими. Бившата министърка на околната среда Делфин Бато вече е на нейна страна.

„Ограничението от 30 км/час е мярка срещу шума. Уличният шум е голям проблем за здравето на хората“, казва тя. Градските власти твърдят, че ограничената скорост намалява шума от уличното движение с три децибела, което жителите щели да почувстват като намаление с 50%.

„Грешка!“, отвръщат от френското сдружение „40 милиона шофьори“. Неговият председател Пиер Шасеро казва, че мярката е „гротескна и глупава, тъй като настройва гражданите едни срещу други“. Противниците на мярката имат и друг аргумент.

Общественият Институт за екологични изследвания Cerema съобщи следното: Количеството на въглеродния двуокис, което се отделя при пътуване с 30 км/час е с близо 20% по-високо от това, когато автомобилите се движат с 50 км/час.

Съпротива от страна на консервативната опозиция

А водачката на консервативната опозиция Рашида Дати е истински разгневена: „Заради политиката на мадам Идалго, в Париж сега има задръствания дори посред нощ. А задръстванията водят до по-голямо замърсяване на въздуха“, казва тя.

И досега почти навсякъде в Париж действаха ограничения на скоростта до 60 км/час, а по най-централните булеварди на града и покрай Сена – до 50 км/час. Трезво погледнато, ограничението от 30 км/час не е особено реалистично, защото средната скорост на придвижване във френската столица рядко надхвърля 15 км/час.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:06 1
+ 0
- 0
sffsdf38499
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.