29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Cadillac влиза във Формула 1

Компанията ще доставя двигатели за отбора Andretti-Cadillac

Марката Cadillac, собственост на концерна General Motors, заяви, че тази седмица е подала документи за регистрация в Международната автомобилна федерация FIA, да бъде лицензирана като официален доставчик на двигатели и задвижвания във Формула 1.

Американците възнамеряват да се включат в най-престижния автомобилен шампионат през 2028 година, като ще доставят хибридни задвижвания за болидите на новосформирания отбор Andretti-Cadillac. Самите Andretti вече получиха разрешение да се включат във Формула 1 за сезон 2025, но се очаква дебютът да е реално година по-късно.

Американският отбор получи оторизация преди месец, но все още трябва да проведе комерсиални преговори с организаторите на сериите. Според споразумението Concorde, от Andretti трябва да платят поне 200 милиона долара за това, че приходите в бъдеще ще трябва да се разпределят между 11, а не между 10 отбора. Сумата ще бъде разпределена като компенсация между настоящите отбори от шампионата.

Президентът на General Motors Марк Ройс заяви: „Развълнувани сме, че нашият нов Andretti Cadillac F1 ще бъде задвижван от двигател на General Motors. С нашия задълбочен инженерен и състезателен опит сме уверени, че ще разработим успешен задвижващ агрегат за серията и ще позиционираме Andretti Cadillac като истински работен екип. Ще работим с най-добрите, на най-високи нива, със страст и почтеност, която ще помогне за издигането на спорта за феновете на състезанията по целия свят."

Cadillac не е непозната марка в света на състезанията, дори отвъд американските серии, в които традиционно участва, като например IMSA. Американците се пробваха успешно и в надпревари като "24 часа на Льо Ман", където достигнаха до подиум в класа си. General Motors заявиха, че вече разработват и тестват прототипна технология, която ще се използва в двигателите на Cadillac за Формула 1.

Остава само един въпрос: как от Andretti ще се справят до получаването на новите двигатели на GM, след като ще стартират 2 години преди влизането на Cadillac. Тимът имаше временна договорка с Renault, но тя изтече през октомври. Според FIA, отборът ще може да се възползва от настоящите спортни регулации, като ще има за доставчик производителят на двигатели, който доставя за най-малко отбори. За 2026 се очаква това да са Honda и Alpine, които към момента имат ангажимент само с по един отбор.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.