27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Големи драми в предпоследния ден на Дакар 2024

Размествания белязаха отсечката, но нещата стават все по-ясни

Етап 11 на рали Дакар 2024 определено ни показа, че най-голямото моторно състезание в света може да крие неизвестни до самия си край. В отсечката до Янбу се промениха доста неща и вече спечелени позиции паднаха.

Вече ви разказахме за голямата драма на Себастиан Льоб, който получи сериозна повреда в окачването на болида си BRX и бе на път да се откаже от етапа, губейки всичко постигнато. В крайна сметка, благодарение на частен китайски екипаж със същата машина, французинът успя да поправи колата си и рестартира участието си.

Льоб, обаче, загуби над един час в ремонти, като финишира на близо час и половина зад най-бързия. А другият голям губещ в тазгодишната надпревара е талантливият Лукас Мораес, който до днес бе трети в генералното. Бразилецът също получи повреда в своя Toyota Hilux като финишира с над 2 часа изоставане спрямо най-бързите за деня. Което го отпрати до 9-ата позиция в подредбата.

Така, от цялата ситуация успя да се възползва Гийом Де Мевиус с Toyota. Белгиецът успя да завърши втори, на 5 минути и половина зад етапния победител Герлен Шишри, също с Toyota.

Вижте най-яките моменти при колите на видео, струва си:

Третото място на Карлос Сайн за деня, който финишира само с 3 секунди разлика след Де Мевиус, го бетонира като водач в генералната подредба при автомобилите. Де Мевиус е на час и 27 минути зад Матадора, а Льоб пък е трети, на почти 8 минути зад белгийския пилот. Етапният победител Шишри пък, е на малко над 7 минути зад Льоб, така че утре, в последния ден на рали Дакар 2024, ще се решава битката за второ и трето място.

Нещата можеха сериозно да се объркат и в класа на SSV-бъгитата, след като лидерът Ксавие Де Султре бе на път да изгуби аванса си. След контестация от страна на Сара Прайс, която твърдеше, че французинът на три пъти не я е пропускал, въпреки подадения сигнал на системата Сентинел, Де Султре получи 20 минути наказание, което на практика занули аванса му. По-късно, обаче, стюардите преразгледаха решението си и бившият мотоциклетист получи само половината наказателни минути.

Самата Прайс пък, днес бе голямата губеща при бъгитата след като заради различни проблеми загуби над час в трасето. Така американката вече излезе от челната тройка в класа. Големият победител тук бе Жером Дьо Садле, който не само взе първата си етапна победа, но и успя да се приближи доста опасно до лидера Де Султре и преди утрешния последен двамата ще са разделени от по-малко от три минути. Което поставя още една категория с битка до последния метър. И в добавка, само ще споменем, че Дьо Садле взе етапа с едва 2 секунди пред Жерард Фарес, който се движи доста по-назад в генералното.

С константното си темпо местната звезда Язид Серайдан е новият трети във временната подредба. Сара Прайс, обаче е само на 4 минути зад него, така че се очаква финален дуел и за тази позиция утре.

Ето и най-добите моменти от двата маломерни класа:

В клас Challenger Николас Кавилясо с Taurus взе втората си етапна победа в рали Дакар 2024, изпреварвайки Марсело Гасталди и Салех Алсаиф. Голямата драма, обаче, дойде при претендентите за подиума: докато Мич Гютри уверено води пред Кристина Гутиерес с над 25 минути, доскорошният трети Франциско Лопез имаше лош ден. Чилиецът натрупа изоставане от над 25 минути спрямо водача и бе изпреварен в подредбата от Рокас Бачушка, който успя да го поведе с 4 минути. Така и тук утре ще се решава съдбата за подножието на подиума.

По-спокойна бе ситуацията при мотоциклетистите, където Рос Бранч с Hero грабна етапната победа, финиширайки с едва 32 секунди пред Рики Брейбек от тима на Honda. Трети за деня бе друг пилот на японския отбор – Адриан Ван Беверен, който завърши с малко над 3 минути изоставане от най-бързия.

Във временната подредба, Брейбек продължава да води пред Бранч, с актив от 10 минути и 22 секунди. Ван Беверен е трети, на три минути зад Бранч, като със сигурност ще се опита да ги стопи в последната отсечка на рали Дакар 2024. Вероятно това се очертава финалната тройка в класа, тъй като следващия в класирането – Начо Корнехо с Honda, е на почти 39 минути зад лидера.

При ATV-четириколките Александр Жиру бе най-бърз за деня, но измъкна само 32 секунди на Мануел Андухар. Така, Андухар продължава да води, с малко над 8 минути в предпоследния ден. „Вечният трети“ Юрай Варга и днес не изневери на прякора си, като добави още 21 минути към и без това огромния си пасив спрямо претендентите за титлата.

Нищо драматично при камионите, където Алеш Лопрайс отбеляза етапна победа „за спорта“, изпреварвайки лидера Мартин Мачик. Мачик има 2 часа аванс пред сънародника си, който пък от своя страна води с два часа и половина на Митчел Ван Дечн Брик (който пък също има солиден аванс пред Янус Ван Кастерен). Очаква се утре водещото трио при тежкотоварните да направи по-скоро парадно каране.

Последният, дванадесети етап на рали Дакар 2024 ще предложи 175 километра срещу хронометъра в околностите на Янбу. Едва след това ще знаем със сигурност кои са новите крале (и може би кралици) на пустинния маратон.

И малко екшън от тежкотоварните:


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.