26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Картинг академия за малчугани през 2016 година

Помните ли кръжоците по различни дисциплини, провеждани като извънучилищни занимания? Кукловодство, моделизъм, рецитация, радио и телевизия, есперанто, фотография... и картинг. Който е посещавал "Двореца на децата" преди повече от 20 години, най-вероятно е ставал свидетел на това как млади (бъдещи) автомобилни ентусиасти са летели по наредените плочки на двора.

Да, и аз бях едно от онези хлапета, които просто се забавляваха докато бяха пред погледа на учител-отговорник. Във въпросния кръжок батковците имаха "тежката" задача в зимната пауза да разглобят, ревизират и сглобят наново двигателите на карите, които юрехме наляво-надясно. Беше жестоко!

Преди около два месеца, когато нашумя темата с уличните джигити, започнах да търся източника на проблемите. Оставете липсата на състезатели трасета. Оставете и нереално лесните и неефективни учебни шофьорски програми. Реших да се обадя в "Двореца на децата" и да попитам какво се е случило със занятията по картинг, тъй като в сайта не открих никаква информация. Учтива служителка ме просветли, че от над 5-6 години (дори тя самата не бе сигурна) не съществува дисциплина "картинг", тъй като "нямахме средства за поддръжка на техниката". В последствие допълни, че не е имало и кой знае колко желаещи деца. В края на разговора ни останах безкрайно натъжен, когато разбрах, че и ръководителят на дисциплината - майстор на спорта Доко Петров - е починал през лятото на миналата година.

Идеята на кръжока по картинг бе да създаде спортно възпитание и дисциплина точно когато е най-подходящо. Спомням си какво е да си дете, което учат на правилознание, теория и толерантност. Но толерантност, примесена с хъс. Така, оставайки без това "прохождане", останахме и без здрава основа, на която да надграждаме уменията си зад волана. Всъщност - грешка. Това е проблем на децата, които няма къде да отидат, за да покарат на воля. Сега ще си кажете "ама то картинг писти има във всеки голям град по няколко". Да, но те са разработени с една едничка цел - бизнес. Никой на тези съоръжения не обръща внимание, не дава съвети и не контролира коректно изпълнение на упражненията.

Отплеснах се отново, затова ще давам по същество. Задава се академия за млади пилоти, "Мини.БГ" 2016 г. Ако сте горд татко на детенце на възраст между 6 и 9 години, което има отчевидно влечение към автомобилите, мотоциклетите и моторните спортове, то сега е моментът да го запишете в поредното издание на програмата. Академията се организира от Българска Федерация Картинг Спорт (БФКС). Всичко е развито по етапи, за да се спази правилното развитие на малчугаите и навлизането им в дисциплината.

В първия (предварителен) етап кандидатите ще изучават екипировката, средствата за безопасност, правилознанието, устройството на машините и настройките им, както и множество други полезни елементи. Предварителният етап продължава 3 седмици и предлага 9 занятия. Хубавото е, че освен бленуваното от децата каране, ще има и професионален анализ от инструкторсия екип.

Вторият етап ще предложи на преминалите нормативите малчугани да карат истински състезателен картинг на истинска състезателна писта. Успелите да се справят и с втория етап деца (максимум 14) ще получат индивидуални картове CRG Hero и хомологиран екип, както и възможност да участват в шампионата през 2016 г.

И за винал ще ви напомня, че всички бивши и настоящи F1-шампиони са започнали именно с картинг спорт на подобна възраст. Примери? Имам безброй, но ето най-пресните шампиони: Фернандо Алонсо, Луис Хамилтън и Себастиен Фетел.

Повече информация около академия "Мини.БГ" можете да получите от БФКС, Ротакс.БГ или се свържете с нас, за да ви асистираме.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:31 2
+ 0
- 0
sffsdf5242

Рейтинг :
21.01 2018 в 18:28 1
+ 2
- 0
Лека му пръст на чичо Доко, толково много време съм прекарал като дете с него в подземията на двореца и по пистите...
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.