28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мото-легенди: Да си спомним за великия Бари Шийн

Преди 13 години на днешния ден мотоциклетният свят се раздели с една от най-енигматичните и колоритните си личности - великия състезател по мотоциклетизъм на писта Бари Шийн. Пилотът, който загуби битката с рака на 52 години, сега щеше да навърши 65.

Но Бари Шийн бе повече от обикновен мотоциклетен състезател. Той остана в сърцата на мото-феновете не само с невероятните си битки на пистата, но и със способността си да преминава без проблем от един мотоциклет на друг. Едни от най-паметните и впечатляващи дуели в цялата история на MotoGP са били именно “надбягванията” между Шийн и друга легенда на спорта - Кени Робъртс през 70-те години. В крайна сметка обаче Бари успява да грабне две титли в 500 сс клас - през 1976 и 1977 година. Той е известен и с това, че бе последният състезател на Великобритания, печелил световна титла в професионален клас преди историческото постижение на Дани Кент в клас Moto3 миналата година.

Както споменахме, Шийн е имал умението да се състезава на повече от един мотоциклет - от 2-тактов 50 куб. см до 750 кубиков 4-тактов. Това се е развило в течение на обстоятелствата, защото в началото на кариерата му, състезателите се стараели да карат в колкото се може повече класове, за да увеличат своят доход. Всъщност Бари се е състезавал с повече мотоциклети от може би всеки друг състезател. Списъкът е впечатляващ: Bultaco TS 125, TS 250, TS 350, 500 cc Kawasaki Mach One, Norton Gus Kuhn 750, Suzuki 125 RT 67, Suzuki TR 500, Kreidler 50, Derbi 250, Yamaha TZ 250, TR 350, Seely-Suzuki 500 XR 05, 750 Seely-Suzuki XR11...

Както се вижда от стабилния списък, Шийн е имал способността да се адаптира изключително бързо и лесно към всяка една машина. Благодарение на това той става единственият състезател, печелил титлата в съществуващия тогава 50 сс клас и 500 сс клас.

Това не е всичко. Състезателят на Великобритания е и пилотът, оцелял в някои от най-жестоките падания в спорта, а много специалисти сравняват стила му на каране с този на Михаел Шумахер във Формула 1. При една от катастрофите, Бари Шийн се озовава на земята със скорост 175 км/ч по време на тренировка за легендарното състезание Daytona 200. След катастрофата, макар и напълно потрошен, състезателят се събудил в болницата и с типичното си чувство за хумор помолил сестрата за цигара. По-късно през 1982 г., той отново паднал жестоко, този път в Гран при на Великобритания.

Бари имаше смелостта да печели всяка една битка на пистата по един необикновен, агресивен и в същото време сигурен начин. И въпреки, че изгуби тази с рака, той ще остане завинаги в сърцата на феновете, не само като един голям мотоциклетен състезател, но и като изключително харизматична личност.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.