27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотофедерацията отчете трудна, но успешна 2015 година

Почетохме паметта на Куман Куманов

В Пресклуб „България” на Националния стадион „Васил Левски” се проведе заключителна пресконференция на Българската федерация по мотоциклетизъм. На нея присъстваха повечето от шампионите във всички дисциплини, които изпратиха една трудна, но въпреки това успешна 2015-та година.

Председателят на Организационния комитет за Гран при България Румен Пеков изрази надежда, че през сезон 2016 БФ мотоциклетизъм ще изплати забавените задължения към ФИМ и ще възстанови международния си лиценз. Ето какво каза той:

Отива си една много тежка година и труден сезон. Емоционалните усещания на всеки от състезателите са изключително важни, но аз ще предложа и на г-н Николов от месец януари до средата на февруари да направим серия от срещи с кметовете на общини, където имаме трасета и състезатели, за да можем да осигурим една по-широка подкрепа за пилотите и за организацията при провеждането на кръговете от републиканския и източно-европейския шампионат. Много бих искал да изразя благодарността си към г-н Богдан Николов и г-н Сръб, затова, че страната ни ще бъде домакин на 3 кръга от европейския шампионат по мотокрос. А се спирам на местните органи, защото моторните спортове като цяло трябва да заемат повече място в програмите на младежта и спорта и през годините освен като организатори, се създаде една много сериозна школа. Тези момчета, които бяха днес тук пред вас, трябва да получат по-голяма поддръжка не само от г-н Николов и Организационния комитет, но и от общините, за да можем да направим сериозна крачка напред следващата година, за да възстановим лиценза на федерацията догодина и през 2017-та да можем да кандидатстваме отново и за домакинство на кръг от световния шампионат. Искам да поздравя всички състезатели, защото за всеки от тях тази година беше успешна при всички трудности, но и да ги поздравя за мъжеството, за самочувствието, за огромния труд, който положиха, за да съхраним този трупан през годините авторитет и на федерацията, и на страната ни като цяло".

Иначе, цифрите говорят сами за успешната 2015-та. Този сезон в България са се провели 18 републикански, 11 балкански и 3 европейски състезания, както и 1 кръг от световен шампионат (Night of the jumps в Арена Армеец). В националните шампионати през 2015 г. са стартирали 374 пилоти от 42 клуба. В балканските шампионати българските състезатели са спечелили 15 шампионски титли, 11 вицешампионски и 13 бронзови медала от 18 възможни. 

В хода на пресконференцията г-н Богдан Николов за втора поредна година получи приз от Пресклуб България за партньор №1. В рамките на 11 месеца федерацията има най-голям брой проведени пресконференции (30). Междувременно стана ясно, че през 2016 страната ни ще получи домакинства на 5 кръга от европейски шампионати – 3 по мотокрос и 2 супермото.

С едноминитно мълчание бе почетена паметта на големият състезател и треньор по мотокрос Куман Куманов, баща на многократния републикански шампион Николай Куманов.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.