27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотокрос: Петър Петров и Майкъл Иванов доволни след Тайланд

Този уикенд кръг от Световния шампионат по мотокрос нямаше, но ние решихме да се върнем назад към Гран при на Тайланд. Във второто състезание от календара на първенството в клас МХ2 участие взеха двама български състезатели – Петър Петров (Kawasaki Racing Team) и Майкъл Иванов (Marchetti Racing), които се представиха повече от достойно въпреки 40 градусовите жеги и тежкото предизвикателно трасе. 

Печето започна силно уикенда със 7мо място в квалификацията. След много добър старт и страхотно каране в първия манш, той зае престижната 6та позиция, карайки измежду лидерите през цялото време. Във втората надпревара обаче условията на трасето значително се промениха, то стана доста бързо и далеч по-благоприятно за състезателите с по-леко телосложение, като на места беше и много хлъзгаво. Това изискваше изключително внимание от всички пилоти, като дори минимална грешка би им коствала падане.

Именно заради промяната на терена се оказа, че окачването на мотоциклета на българина не бе от най-подходящите, което може би бе и причината за по-лошия му старт. Петров тръгна извън топ 15, но след падане направи доста атрактивен спринт, като в един момент двамата български състезатели бяха един зад друг. В крайна сметка пилотът на Kawasaki финишира на 10-та позиция, а този резултат му бе достатъчен за 7мо място в крайното класиране за Гран при на Тайланд. Най-голямата новина след този кръг обаче е петото място на Петър във временното класиране на клас МХ2 от Световния шампионат по мотокрос.

„Всъщност жегата не ме притесни особено. Тази година се чувствах силен физически през целия уикенд. Трасето в Тайланд не есред любимите ми, но като цяло отчетохме както положителни, така и някои негативни моменти. Доволен съм от резултатите, но във втория манш не уцелихме настройките на окачването. Трасето стана наистина сухо и наистина не разполагахме с най-добрите настройки за него. Много трудно бе да се върна в играта след падането, но успях да достигна до 10-то място, за да завърша 7ми накрая. Никога не бях започвал сезона толкова добре! Пети съм във временното класиране и се прибирам вкъщи без контузии, така че съм щастлив! Сега ми предстоят няколко тренировки и тестове преди Валкенсуорд, но като цяло всичко изглежда добре и съм щастлив с това, което прави отбора!” – заяви Петър Петров.

Въпреки не чак толкова предното класиране в квалификацията, много добро второ състезание направи другият български състезател Майкъл Иванов. Пилотът на Marchetti Racing стартира по перфектен начин в двата манша, като в първия се класира на 15-та позиция, движейки се почти през цялото време в топ 10. Така в Гран при на Тайланд българинът добави още 9 точки към актива си и в момента е на съвсем задоволителното за него 16-то място.

„Чувствах се доста добре по време на свободните тренировки и успях да се наредя на 16-та позиция. В квалификацията обаче не успях да намеря най-подходящите линии, което бе и причината да завърша 22ри. Във втория манш направих една грешка и изгасих мотора в един от завоите, заради което се забавих. Иначе Като цяло съм доволен от представянето си в Тайланд, но мисля, че има още какво да покажа., за класиране в първите 50 във Валкенсуорд всичко зависи от мен! Мисля, че с треньора и отбора като цяло вървим по правилния път и мисля, че в състезанията в Европа сме способни да постигнем още по-предни класирания. Все още не съм решил дали ще карам на Порой, но би било добра тренировка” – каза Майкъл Иванов.

Състезанието на пясъчното трасе във Валкенсваард е на 28-ми март, но нашето внимание тази седмица ще бъде съсредоточено върху Гран при на Порой, което по традиция ще постави началото на спортния мотоциклетен сезон на 19-20 март.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8325
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.