26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Терористична заплаха за рали Дакар 2022! Била ли е прикривана?

Взривен сервизен автомобил едва не отмени състезанието, Франция предупреди за нова опасност

Инцидент със сервизен автомобил преди старта на рали Дакар в самия край на миналата година породи опасения от терористични атаки срещу най-голямото автомобилно състезание в света. Френските власти обявиха повишен риск от терористична атака и започнаха разследване след съмнителен инцидент, случил се на 30 декември 2021 в пристанищния град Джеда в Саудитска Арабия.

В предпоследния ден на отишлата си година сервизен автомобил на френски отбор, участващ в ралито, е избухнал в пламъци, след неочаквана експлозия на път от хотела на участниците към сервизния парк на рали Дакар. В резултат на експлозията, пилотът Филип Буртон, на 61 години, е получил сериозни наранявания, като е бил настанен в болница в Саудитска Арабия и поставен в медикаментозна кома, преди да бъде транспортиран във Франция. Навигаторът му Майел Бебер, също се е прибрал в родината си, като се възстановява от шока след инцидента, когато е бил принуден да извади пострадалия си приятел от автомобила, който секунди след взрива е бил обхванат от пламъци.

За сериозният инцидент стана ясно едва тези дни, след като френското правителство анализира случая и обяви най-високо ниво на тревога за международната рали-рейд надпревара, а специалисти потвърдиха, че дори са отправили препоръка за отмяна на рали Дакар 2022 буквално преди старта на пустинния маратон. Допреди това, организаторите на надпреварата са "замазали" информацията за инцидента, за да не развалят предстоящия шоу старт, по мнение на някои френски медии.

Директорът на "Дакар" Давид Кастера, обаче, се е противопоставил на предупреждението, като е заявил, че заедно с властите на Саудитска Арабия са увеличили сериозно мерките за безопасност на състезанието. Според Кастера, инцидентът "не стои на дневен ред" и за състезанието са взети достатъчно адекватни мерки, които да позволят безпроблемното му провеждане.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриен отново настоя организаторите на рали Дакар 2022 да отменят надпреварата, преди да се е случил нов, по-сериозен инцидент, като добави, че има сериозна потенциална опасност от нова, по-страшна атака, която може да доведе до жертви. Франция предупреди и всички свои граждани, пребиваващи в арабската страна за най-високо ниво на опасност, като ги призова да избягват излишни пътувания и излизания, особено свързани с автомобилната надпревара.

Според членовете на пострадалия френски отбор, атаката е била напълно умишлена. "Това беше умишлена атака, просто ни взривиха", заявява членът на отбора Тиери Ришар. И добавя, че ситуацията е напомняла сцена от война. "Не сме глупави, знаем как изглежда една експлозия", добавя той, след въпроси дали всичко не е плод на техническа неизправност в автомобила. В допълнение, пострадалите отбелязват, че в голям радиус около техния автомобил не е имало нито хора, нито други превозни средства.

И докато организаторите от Amaury Sport Organisation и саудитските власти уверяват, че няма пречки пред нормалното провеждане на рали Дакар 2022, във Франция, която е родината на надпреварата, медии и политици продължават да задават въпроси относно това, доколко местните служби и организацията са сигурни в мерките и не обръщат достатъчно внимание на инцидента в Джеда.

"Трябва ли рали Дакар да се проведе на всяка цена, въпреки сериозните притеснения за терористична атака?", пита левият вестник Liberation, който обвинява ASO, че прекалено много неглижират ситуацията. Сенаторът Жан-Пер Суьор, член на опозиционната социалистическа партия и бивш министър, междувременно попита министър Льо Дриан, доколко сериозно правителството приема заплахата и отговорите на Саудитска Арабия и организаторите на рали Дакар относно инцидента. Суьор, зададе въпросът който и ние, журналистите, си задаваме: "Защо Министерството на външните работи на Франция е прикривало фактите няколко дни?" и иска да знае дали френските антитерористични власти са били допуснати от саудитското управление да разследват инцидента.

Ще ви припомним, че именно терористична заплаха стана причина за отмяната на рали Дакар 2008, с което надпреварата приключи ерата си на провеждане на територията на Африка, която е родината на маратона. Търсенето на повече сигурност (и финанси) принуди организаторите да преместят състезанието в Южна Америка, където след едно десетилетие, петролните долари го преместиха на актуалните терени в Саудитска Арабия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38830
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.