29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

30 април в авто-мото историята: Land Rover, Trabant и други важни неща

Ето и по-важните и интересни събития от света на колела, случили се на датата 30 април:

1924: Вдовиците на братята Хорас и Джон Додж, продават едноименния автомобилен производител на инвестиционната банка Dillon, Read & Company за 146 милиона долара, плюс още 50, които да се дадат за благотворителност. Това е най-голямата сделка в САЩ по онова време. 4 години по-късно, Dodge е закупен от Chrysler и до днес е негово подразделение.

1948: Land Rover е за пръв път представен на широката публика по време на Amsterdam Motor Show. Всъщност, моделът се е появил по необходимост. Инженерът от Rover Морис Уилкс имал нужда от устойчив и надежден джип, тъй като било трудно да осигури части за неговия бързо развалящ се Jeep Wilys от Втората световна война. А по това време изборът на машини от този клас бил наистина тесен: подобни машини произвеждали само Jeep и Kubelwagen.

Уилкс обаче е бил твърде ограничен откъм ресурси, тъй като по това време нямало много стомана и тя приоритетно се доставяла на компании, които изнасят продукти. Затова той избира да използва алуминий - материал, от който Rover имали в огромни количества, от времето на Втората световна война. Това обаче се оказало предимство: освен, че бил евтин, алуминият бил и здрав - перфектен, за да посрещне предизвикателствата на времето във Великобритания.

Ражда се една легенда – Land Rover Series I, която 68 години (със “сериите” и впоследствие с Defender) се доказва като легендарна машина за оф-роуд. Неслучайно, почти 80% от произведените досега Ленд Ровъри, все още са в движение.

1963: роден е Майкъл Уолтрип (Michael Waltrip) - двукратен шампион в Daytona 500. Впоследствие става собственик на спортен отбор (Michael Waltrip Racing), с който продължава кариерата си.

1975: Роден е Елиът Садлър (Eliot Sadler) - американски автомобилен състезател, който в момента се състезава в сериите NASCAR.

1991: Последният „Трабант” напуска поточната линия след 34 години производство и почти 3 милиона произведени коли. „Кашонът”, „сапунерката” и други подигравателни термини за маломерния автомобил са толкова чести у нас, колкото и са феновете на возилото. Купето е направено от композитния материал „дуропласт“ – фенолформалдехидна смола, армирана с памучни фибри). Методът на производство на Trabant, който е изключително труден, остава непроменен през тридесетте години от производството му. Различните модели на автомобила тежат между 600 и 700 кг.

1993: умира Роланд Раценбергер (Roland Ratzenberger) - австрийски автомобилен състезател. Пилотът загива при инцидент по време на квалификацията от Формула 1 за Гран при Сан Марино на Имола - същата надпревара, в която на следващия ден умира великият Аертон Сена.

2003: Посум Бърн (Possum Bourne) – новозеландски автомобилен състезател умира в резултат от травма на глава, получена при катастрофа извън състезателната писта.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:22 1
+ 0
- 0
sffsdf10542
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.