19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кен Блок ни показва колко обича снега Ford F-150 Raptor (видео)

Първият ден от астрономическата зима е перфектното време за да видим каво може новият Ford F-150 Raptor в снежни условия. В ново видео дрифт майсторът Кен Блок заменя своя рали-крос звяр Ford Focus RS RX за новия чудовищен пикап на "синия овал" и се заиграва сериозно с машината в снега. Спортната камионетка определено изглежда фантастично риейки, скачайки и дрифтейки из белите преспи.

Е, клипчето е доста кратко (около 30 секунди), но се надяваме Форд да изкарат и по-дълга версия, защото винаги е приятно да гледаш Кен блок в екшън, а това с летящия Ford Raptor се е получило много, много добре. Вижте сами:

Връщайки се на четириколесния герой от клипа, сещаме се, че Ford започна доставките на новия F-150 Raptor 2017 този месец, а в началото на следващата година машината ще се отправи и към пазара в Китай. За щатския пазар, мускулестият пикап е с цени, започващи от 49 520 долара за версията SuperCab и 52 505 за по-просторния SuperCrew. Нацвъквайки машината с всички възможни екстри, ще чукнете точно 72 965 долара в сметката на дилъра, който ви е продал машината. Сред "екстрите" влизат адаптивен круиз контрол, двоен остъклен покрив, диференциал с ограничено приплъзване TorSen за предния мост и др.

За задвижването нa 2017 Ford F-150 Raptor се грижи 3,5-литров V6 битурбо двигател EcoBoost, доставящ максимална мощност от 450 конски сили и 690 Nm въртящ момент. Чудовищната тяга се доставя към колелата чрез нова 10-степенна автоматична скоростна кутия. За да се справя добре с оф-роуд терени, Raptor 2017 разчита на масивни амортисьори Fox с ход на окачването от 330 мм отпред и 353 отзад. Системата за задвижване на четирите колела е с torque-on-demand трансферна кутия, която може да настрои тягата в зависимост от това, кой от шестте режима на движение сте избрали от селектора на системата Terrain Management System.

Първият режим - Normal mode, както показва името е за стандартно шофиране и Raptor е с поведението на конвенционален F-150. Sport режимът ще накара водачите да се чувстват като във Ford Mustang с по-тежък волан, по-директен педал на газта и по-бърза смяна на предавките. Последният "нормален" режим е Weather, подходящ за каране в хлъзгав терен, например при дъжд и сняг. тук системата се включва на 4WD Auto, оптимизирайки работата на системата за контрол на стабилността, дроселовата клапа и т.н. за максимално сцепление.

За по-екстремни условия, Ford F-150 Raptor разполага с режим за кал и пясък Muddy/Sand, който автоматично включва на 4х4 и активира електронния блокаж на диференциала. Отново се оптимизира работата на двигателя и тази на спомагателните системи, дори и сервото на волана се адаптира спрямо стила на кормуване. А когато се впуснете в по-традиционни оф-роуд приключения, налице е режимът Rock Crawl, позволяващ ви да катерите стръмни склонове. Тук автоматично се активират бавните предавки и блокажа, а освен оптимизацията на агрегатите, на разположение е и предната камера, която позволява да видите препятствията пред вас при скорост до около 30 км/ч.

Последен, но не по-важност е режимът Baja, който е създаден изключително за забавления. Тук работата на системите за сцепление и стабилност е намалена до минимум, а еластичността на двигателя е увеличена, докато предавките отново се сменят изключително бързо. Пикапът е на 4х4 задвижване с бързи предавки, а реакцията на колата е като на рали автомобил. Все пак, името на режима идва от знаменитото състезание Baja 1000.

Повече за режимите на задвижване може да видите в клипчето по-долу:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 1
+ 0
- 0
sffsdf19525
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.