30 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Der Spiegel: Автомобилната индустрия в Германия е в картел

Човек започва да се чуди дали германците са изключително принципни и достойни хора, които държат да разплетат и последния възел на собствените си палави игрички или просто не обичат да им е скучно. Защото информациите за нередности около автомобилната индустрия в страната се появяват вече почти по график, почти всеки месец. А тази информация излиза обикновено от собствени разследвания на големи германски медии.

Последното такова е на изданието Der Spiegel, според което големите играчи в автомобилната индустрия работят в картел за много различни аспекти, включително относно вредните емисии на дизеловите двигатели. И е може би логично да предположим, че ако един производител мами (да речем Volkswagen), то принципна договорка между производителите може да подскаже нередности и при другите.

Spiegel цитира данни от писмо, изпратено от VW до германските власти, в което се твърди, че над 200 служители на BMW, Audi и Porsche са провели над 60 срещи в последните години, за да обсъждат детайли от производството на различни компоненти, като спирачните апарати, бензиновите и дизеловите двигатели, съединителите, трансмисиите и изпускателните системи.

Писмото от VW е изпратено на 4 юли и все още не е ясно дали и кои от тези действия ще бъдат счетени за нарушение на антикартелното законодателство. Самото обяснение е било поискано от производителя във връзка с вече течащо разследване относно картелно споразумение между производителите при закупуването на стомана.

Изданието също така е достигнало до информация, че замесените са дискутирали доста сериозно изборът на доставчик и цената на системите за третиране на вредните емисии при дизела и по-конкретно цената на AdBlue - добавка, която неутрализира част от вредните емисии при преминаването им през генерацията. Става ясно, че компаниите са си стиснали ръцете резервоарите за AdBlue да бъдат по-малки от желателното, за да бъдат спестени средства.

В същия момент Mercedes обяви доброволно изтегляне на над 3 милиона дизелови автомобила под предтекст, че ще бъдат направени корекции за избягване на бъдещи проблеми. Същата акция обяви и Audi за повече от 850 000 машини. До момента Daimler, Volkswagen и BMW отказват да коментират информацията на Der Spiegel.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:30 2
+ 0
- 0
sffsdf27186
+ 0
- 0
Я, някой в Германия открил Америка.

После се чудят на вноса на японски, френски и даже италиански коли.
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.