28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

7 български отбора на Shell Eco-marathon 2017

България отбелязва 10 години участие си в международната еко надпревара

България ще има засилено присъствие на международното състезание Shell Eco-marathon 2017 – 4 български отбора ще заминат за Лондон през пролетта. Това са екипите на Техническите университети в София и Варна, които ще се състезават в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка. Двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

През 2017 г. Shell организира нов предварителен кръг под името Shell Eco-marathon Challenger Event. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Тази година Shell Eco-marathon Challenger Еvent ще се провежда във Франция и в Турция.

Отборът на ТУ София

Отборът на Технически университет - София

Три нови български отбора ще премерят сили в предварителния кръг. Те са от Професионална гимназия по механотехника в Русе, втори екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и учениците от Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък. Всички те ще участват с автомобил от категория „Прототипи“.

Ние сме истински късметлии – ще работим в тясно сътрудничество с опитните български отбори и експертите на Shell от континента в изцяло мултикултурна среда, каквато Shell Eco-marathon предлага. Това е сбъдната мечта за всички нас и първата стъпка към реализацията ни в съвременни експерти за бъдещето на транспорта и енергийната ефективност. С ентусиазъм ще впрегнем познанията и уменията си, за да направим всичко по силите си да имаме впечатляващо постижение на пистата на Shell Eco-marathon Challenger Event“, отбелязват част от новите участници в състезанието.

Отборът на гимназията от Чепеларе

Отборът на гимназия „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе

Българското участие в Shell Eco-marathon навършва 10 години и за мен е истинска гордост да видя включването на общо седем отбора, от които три са изцяло нови, в тази единствена по рода си надпревара. На международната сцена на Shell Eco-marathon в резултат от постоянството и отдадеността на българските участници България има репутация на страна, от която идват смели, амбициозни и талантливи млади хора с визия за бъдещето. Гледам с оптимизъм към участието тази година и вярвам, че ще имаме нови поводи да празнуваме постиженията на бъдещите инженери“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

След повече от 12 месеца проектиране, изграждане и тестване на собствените си енергийно ефективни превозни средства, общо 192 отбора от 27 страни от Европа и други континенти ще вземат участие в Shell Eco-marathon Европа 2017. Състезанието, което отбелязва своето 33-то издание тази година, отново ще се проведе в Лондон, а по време на надпреварата в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май ще бъде организиран фестивалът „Изгради бъдещето“.

Отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев

Участниците ще се състезават на специално изградена 1,6 км градска писта в олимпийския парк, на която ще представят смелите си визии за интелигентен транспорт на бъдещето. Миналата година отборът Microjoule-La Joliverie от Франция постигна най-добър резултат в категорията „Прототипи“ на компресиран природен газ, като измина впечатляващите 2606 км – разстоянието от Лондон до Милано и обратно с еквивалента само на един литър гориво. При автомобилите „Градски тип“ рекордът за 2016 г. принадлежи на отбора Lycée Louis Delage, който успя да преодолее с литър бензин 445,7 км.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:53 1
+ 0
- 0
sffsdf22367
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.