28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

5 места в колата, които повечето хора не чистят достатъчно

Снимка: pixabay.com

Странно нещо са колите. Машините, към които човек може да се привърже като към член на семейството, имат способността да превръщат дори досадната навсякъде другаде задача по почистване в нещо, което се върши с удоволствие. В крайна сметка е страхотно да се седнеш в колата и тя да ухае и блести, нали?

Но дори и да чистите с усърдие, има голяма вероятност да пренебрегвате важни части от салона. Да се забършат воланът и таблото е лесно, както и да се пусне прахосмукачка. Това са петте места в купето, за които трябва да признаем, често остават пренебрегнати: 

1. Мокетът
Стелките са лесни за почистване, особено ако са гумени, но колкото и да пазят, не трябва да се забравя, че мокeтът под тях се замърсява при всички случаи, особено в частта под педалите. Натрупаната мръсотия оставя петна и миризми, които, никой не иска да усеща. Понякога трябва повече от прахосмукачка.

2. Багажникът
По всяка вероятност никой не пътува в багажника ви. А  и да има пътник, надали ще си признаете. Въпреки това товарната част от автомобила е в допир с един куп гадории. Ако нещо е прекалено мръсно да пътува в купето, то заминава отзад. Тези гадории могат да се лепнат по стелката и да се доберат под резервната гума. Факт, няма как всичко, което превозваме да е изкрящо чисто, затова хигиенизирането на багажника трябва да се превърне в част от рутинното освежаване на колата.   

3. Таванът 
Освен ако не сте прекалено надарени от природата във вертикално отношение или не карате миниатюрна кола, рядко се налага да се допирате до тавана. О, колко грешите, ако си мислите, че това означава, че той е чист. Не, тапицерията му попива миризмата от всеки изяден дюнер или всяка изпушена цигара. Дори няма смисъл да споменаваме видното замърсяване, то е ясно.

4. Поставки за чаши 
Няма значение колко плавно карате, пътищата ни са пълни с дупки, така че рано или късно кафето в поставките за чаши ще излезе да се поразходи по пластмасите. Когато това стане така мързеливият дял на мозъка (бел. ред. - не сме медицински лица, но сме почти 37% убедени, че има нещо такова) казва "Нищо, това е кафе, и без това мирише хубаво. Мокри кърпички ще оправят положението". Прималиво, но не се поддавайте и почистете както трябва. Ако поставките се вадят, направете го и ги измийте както миете съдовете си. Иначе следващата чаша кафе ще попадне в дупка от застояла мръсотия. Гадно, а? 

5. Седалките
Може би им слагате калъфи, сигурно и ги минавате с прахосмукачка, а вероятно и чистите с препарати, но заглеждате ли се в детайлите? Всеки шев на креслата задържа мръсотия, която неминуемо всички създаваме, без значение дали се имаме за чистофайници или направо гермофоби. Следващия път минете и тези пролуки първо с правосмукачка, след това и с фина четка. В противен случай с течение на времето мръсотията ще действа като шкурка и ще раздроби конците, разпокъсвайки тапицерията. Пространството между долната част на седалката и облегалката също не е за подценяване, прокарайте пръстчета и там. 

 



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:48 1
+ 0
- 0
sffsdf24766
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.