19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Bosch и Pagani тестват Huayra BC в Полярния кръг (видео)

Изобретателят Йорг Ярегуй отваря гаражната врата на тест центъра на Бош в Арйеплог, Северна Швеция. Дъхът му образува облачета мъгла. През зимата тук термометърът отчита -20ᵒC. На заледеното и заснежено трасе Йорг е изкарвал вече безброй автомобили, анализирал е отчетените данни и е оптимизирал настройките. Но днес денят е по-специален – супер колата в гаража ще бъде изведена за пръв път на тест обиколка само няколко километра южно от Северния полярен кръг.

Pagani Huayra BC е спортна суперкола, притежаваща 12 цилиндъра и повече от 750 конски сили. Антиблокиращата система ABS, тракшън системата, както и електронната стабилизираща програма ESP на супер автомобила са разработени от Бош. Тези електронни ангели хранители на Pagani Huayra BC външно с нищо не се различават от компонентите на милиони други превозни средства. Софтуерът обаче е създаден специално за автомобилите на Pagani – притежават го само 20 коли и 5 прототипа.

Друга разлика е, че управлението на системата има петстепенен режим, който може да бъде променян според индивидуалните нужди на управляващия – от комфортно до максимално динамично ниво. Тази прецизна работа е възложена на Ярегуй и неговите колеги, които са две седмици в тест центъра на Бош в Швеция заедно с един от прототипите. Въпреки че са правили т. нар. „зимни проби“ на множество автомобили при екстремни зимни условия, този път е по-различно: „Да се овладеят повече от 750 конски сили върху сняг е едно особено предизвикателство дори и за мен. Не го правя всеки ден“, казва инженерът изобретател Ярегуй, а очите му заблестяват.

Pagani разчита на Bosch за разработване на системата за спирачен контрол и системата за безопасно шофиране, които са вградени в моделите Huayra и Huayra BC. „Философията ни за автомобилите се опира на връзката между изкуство и наука, технология и дизайн, висока функционалност и безкомпромисна сигурност. За постигането на това Bosch Engineering е наш партньор вече от години“, каза Хорацио Пагани, основател на италианския производител на супер автомобили Pagani Automobili. Докато хардуерът за ABS и ESP е от масовото автомобилно производство, за приспособяването на специално разработения софтуер се грижи едно от дъщерните дружества на Бош.

В Bosch Engineering GmbH работят повече от 2000 инженери, които са специализирани във всяко поле на дейност освен в едно – намирането на стандартни решения. Както при Zonda и Huayra, така и сега с Pagani Huayra BC компанията иска да покаже способността си да създава софтуер и електроника, които да срещат специфичните нужди на автомобилите. Защото, за да реагират перфектно във всяка една ситуация, ABS и ESP изискват много прецизни настройки – както спрямо функционалните характеристики на супер коли като Huayra, така и спрямо летните и зимните пътни условия.

„Само така можем да разкрием целия потенциал за безопасност на системата и междувременно да създаваме желаните, специфични за марката динамика и мощност на автомобилите. Разбрахме желанията на Pagani и разработихме за клиентите си един специфичен софтуер“, каза Бернард Бир, управител на Bosch Engineering GmbH.

За Ярегуй и неговите колеги денят в Северна Швеция започва рано. Слънцето ще изгрее едва след няколко часа и големи прожектори осветяват различните модулни отсечки. „Първо тестваме ABS-а върху заледена настилка. След това наблюдаваме как се движи колата по тест пистата върху заледеното езеро“, обяснява роденият в Аржентина инженер, който от десет години работи за Bosch Engineering. ESP например притежава повече от 3000 параметъра в софтуера си, които влияят върху реакциите на системата. „Най-голямото предизвикателство за нас е да направим мощността и управлението на всички автомобили контролируеми и сигурни в критични ситуации, без да изпускаме от очи високата функционалност.“

Най-важният съюзник на Ярегуй в тази задача е „специалистът по леда“ Якоб Хелквист. Той се грижи за подготовката на трасетата. Негово задължение е пътят винаги да е в отлично състояние. Многократно през деня той излива вода, която се заледява, а по-късно с помощта на специално оборудване придава желаната форма на заледената повърхност. По този начин дори най-малките промени върху пистите ще могат да бъдат анализирани чрез регулиране на софтуера.

„За нас възпроизводимостта и съпоставимостта на измерените данни са изключително важни. Искаме да можем да измерим как ще се промени управлението, когато променим един от параметрите. Когато автотрасето винаги е едно и също, ние ще можем да го елиминираме като фактор“, обясни Ярегуй. Неговият лаптоп е инсталиран над централната конзола на автомобила. След всяко тестово шофиране той проверява измерените стойности, запазва данните и въвежда нови командни комбинации в компютъра. Той продължава да прави това докато безопасността и високата функционалност на Pagani Huayra BC не се допълнят перфектно дори върху леда и снега.

В своя тест център във Вайтуден край Арйеплог, Северна Швеция, Бош ръководи зимните тестове на модерните автосистеми за динамичен контрол. Тези проверки позволяват на инженерите да гарантират, че системи за сигурност като ABS и ESP ще се представят както се очаква във всяка ситуация, за да могат да окажат максимална помощ при шофиране. Новият и удължен тест терен е открит от крал Карл Густав XVI. Инвестицията възлиза на 20 млн. евро.


Рейтинг :
09.09 2023 в 06:14 2
+ 0
- 0
sffsdf14091
+ 0
- 0
Сърцето казва да!
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.