15 април 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Два пъти съединител натисни и хич не го мисли (видео)

Двойното натискане на съединителя е техника, използвана единствено при машините с механични скоростни кутии. Как и защо се прави обаче може да бъде много интересно, макар и самата техника да е доста архаична и приложима най-вече преди много години, когато старите съединители са били без синхронизатори. Дори днес обаче има случаи, в които има полза от нея в света на модерните автомобили.

Защо обаче може да се наложи да натиснете два пъти съединителя, за да смените скорост? Причината се крие в това, че двигателят и задвижващият вал се въртят с различна скорост. Именно тук е ролята на съединителя - да синхронизира скоростта на въртене между различните валове, за да може работата на двигателя да се превърне във въртене на колелата.

Разликата във въртенето на вала на трансмисията и този, излизащ от двигателя, идва от самите предавки. При ниска предавка скоростта на въртене на вала на двигателя е по-висока от този на трансмисията и обратното. Така че какво се случва, ако искате да свалите от 4 на 3 скорост, но нямате синхронизатор?

При първото натискане на съединителя скоростният лост се придвижва от 4 предавка в неутрална позиция. Когато педалът е натиснат, въртенето на съединителя все още е синхронизирано с въртенето в трансмисията, а скоростта при двигателя е различна. Преместването на лоста в неутрална извършва разделянето на съединителя от трансмисията. Вместо обаче да вкарате директно трета скорост, при тази техника освобождавате педала на съединителя първо, когато сте на неутрална скорост. Това действие свързва съединителя с вала на двигателя, а трансмисията остава тази, която се върти с различна скорост.

За да може успешно да превключите на трета скорост, трябва първо да изравните скоростите на въртене на вала на двигателя, съединителя и трета скорост, която индиректно е свързана със съединителя в този момент с тази на въртене на вала на трансмисията. Той от своя страна се върти по-бързо, защото е свързан с колелата. Това изравняване се прави с подаване на газ, след което съединителят се натиска и лостът се премества за превключване на трета скорост.

Целият този процес отдавна е избегнат с наличието на синхронизатори в модерните автомобили. И ако се чудите защо тогава Ви трябва да знаете техниката с двойното натискане на съединителя, то тя е приложима в определени случаи и в съвремието. Да речем, че намалявате скоростта, за да спрете на червен светофар, но малко преди да спрете светва зеленото. Може би сте забелязали, че понякога вкарването на първа предавка в този момент е затруднено и често лостът не може да влезне. В този момент можете просто да подадете газ, докато сте натиснали съединителя и да опитате тогава. Ще забележите, че лостът ще попадне на желаното място с много по-малко усилие, а и ще получите безмълвна благодарност на изстрадалите си синхронизатори в съединителя.

Какво ще откриете във видеото? Отново въздесъщият Джейсън Фенски, който на малко по-технически език ще обясни изцяло този процес и неговия смисъл.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:30 2
+ 0
- 0
sffsdf27532
+ 4
- 0
Ебати полюцията!
Благодаря, обаче! Върна ме във времето, когато вкъщи беше ебати глада, а аз все докарвах някой лев от три пъти бракуваните дизелизирани Газки. А после веднъж ми дадоха нормален бракуван Зил, и почнах да връзвам заработката.
По-просто е. Изобщо не трябва да мислиш. Някоя песен на Лили Иванова, или каквото там се сещаш. На такта настъпваш съединителя, на ауфтакта - малко газта, и ръчката влиза сама.
И да не дава господ, да се сурнеш надолу, преди да си ги преброил към малките.
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.