23 април 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Как най-добре да съхраним летните гуми през зимата

Удължете живота на гумите си: съхранявайте ги на хладно, сухо и тъмно

Мястото за съхранение на летните ви гуми е от значение. Според експерти правилната температура за съхранение е най-важният фактор. Можете да удължите експлоатационния им живот също и като ги предпазвате срещу влага, химикали и ултравиолетови лъчи. Най-лесният вариант е да ползвате хотел за гуми.

Къде да съхранявам гумите си: в гаража, в мазето, на балкона, или някъде навън? Според Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres, температурата на съхранение е най-важният фактор: „Навремето някои хора съхраняваха гумите си в близост до котлите от централната отоплителна система на сградата. На това място е твърде горещо, а жегата има неблагоприятен ефект върху каучуковите съединения. Гумата ще започне да изсъхва, да се втърдява и с времето ще се появят пукнатини. Може дори да се запали.“, обяснява Дражик.

„Перфектното място за съхранение на гуми би следвало да бъде хладно, с температура под 15°C, където гумите да бъдат на сухо. Тъмни пространства, защитени от слънчева светлина, са за предпочитане, понеже ултравиолетовите лъчи понижават издръжливостта на гумата.“, добавя Дражик.

Хотелът за гуми решава проблема със съхранението
Все по-често срещан подход е гумите да се съхраняват на хотел, тъй като това освобождава място за други неща. Хотелът за гуми може да бъде лесно решение и в случаите, когато например в жилищната сграда се забранява да бъдат съхранявани автомобилни гуми като противопожарна мярка. В хотела гумите се проверяват, измиват и монтират от професионалисти.

„Съхранението на гумите в подходящи условия ще удължи експлоатационния им живот.“, подчертава Дражик.

Внимателно поддържана висококачествена гума може да издържи до шест години. Ако гумите ви са произведени преди повече от десет години, не трябва да ги използвате изобщо. Можете да видите датата на производство изписана като четирицифрено число върху самата гума: първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две - годината.

Място за съхранение, което подлага гумата на всички вредни влияния, само за един сезон може дотолкова да я увреди, че тя да не може повече да се ползва.

Мощните пръскачки за вода могат да увредят гумите

Препоръките за съхранение на зимни и летни гуми са много сходни. Преди да приберете гумите си, ги измийте внимателно и ги изплакнете. Махнете по-големи камъчета от жлебовете и проверете протектора и страниците за пукнатини или необичайни издутини.

„При миене оставете точката на налягане на водната струя извън гумата, тъй като тя може да прекъсне връзката на каучука с лентата под нея. Това може да доведе до скъсване на гумата при следваща употреба.“, казва Мартин Дражик

Преди да приберете гумите се уверете, че те са напълно сухи. Гумите не трябва да влизат в контакт с масла, разтворители или други химически смеси на мястото където се съхраняват. Ако е нужно, можете да закупите предпазни торби за допълнителна защита. Гумите не трябва да бъдат затиснати от нещо тежко и не трябва да има напрежение; с други думи, не трябва да нареждате никакви други неща върху тях.

„Когато съхранявате гумите една върху друга, бих препоръчал да увеличите малко налягането, понеже върху най-долната гума има сериозен товар.“ казва Дражик.


За съхранението на гуми накратко:

• Проверявайте възрастта на гумите и си закупувайте нови най-много на 6-10 години
• Проверявайте състоянието на протектора и махайте по-големите камъчета от жлебовете
• Измийте гумите и ги оставете да изсъхнат напълно преди да ги приберете
• Съхранявайте гумите си на хладно и сухо място
• Предпазвайте гумите от слънчева светлина и химикали
• За повече спокойствие, оставете работата на професионалистите в хотела за гуми.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:17 1
+ 0
- 0
sffsdf33730
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.