24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Най-необичайните неща, спасяващи колата през зимата

Някои хора не се впечатляват от зимното шофиране, а други направо го мразят. Разриване на сняг, замръзнали стъкла и ключалки са досадно ежедневие при минусови температури, каквито може и да няма за момента у нас, но все пак зимата е в разгара си.

И докато новите автомобили имат екстри като подгряване на седалки, огледала и дори прозорицте, то голяма част остарелия автопарк в България не може да се похвали с такива "екстри".

Ето някои необичайни предмети и трикове, които могат да спасят положението. Сигурни сме, че някои не сте ги очаквали:

Чорапи

Не, не става въпрос за това да обуете по-дебели чорпаи в снега, това си е ясно... Тази част от облеклото може да се окаже многофункционален помощник за вас и автомобила ви в студа и по много други начини. Така например, може да "обуете" чистачките си с чифт чорапи, за да ги предпазите от сняг и лед. а ако нахлузите чорапи върху обувките, ще имате по-добро сцепление на сняг и лед, ако се опитвате да бутате закъсала кола.

А ако искате да намалите или премахнете запотяването и заледяването на прозорците отвътре, напълнете чорап с гранули от котешка тоалетна, вържете го добре и го оставете в купето - това е един добър начин да се абсорбира влагата.

Найлонови торбички

Ако не желаете да губите време сутрин разледявайки и почиствайки страничните си огледала, когато и без това ви е студено и гадно, а и почти със сигурност бързате, ето нещо просто: нахлузете по една найлонова торбичка на всяко огледало и добре я закрепете с ластик за коса, за да не излети. Разбира се, не збаравяйте да махнете пликчетата, когато потегляте.

Котешка тоалетна

Не употребявана, разбира се... Вече споменахме, че гранулите на котешките тоалетни абсорбират влагата, но има и друга причина да метнете едно пликче в багажника - може да я изпозлвате за по-добро сцепление, когато буксувате. Без, разбира се, да очаквате да се ивадите от някоя дълбока пряспа, а по-скоро, ако сте на заледен терен и гумите ви се въртят безпомощно. Казано иначе, като заместител на пясъка - по-лека е и не цапа чак толкова...

Монета

Говорейки за сцепление, придвижването на автомобила в снега зависи много и от състоянието на гумите. По закон у нас, минималниятграйфер на гумата трябва да е 4 мм. Диаметърът на монета 10 стотинки, например е 18 мм и с нея лесно може да измерите дали сте в норма - ако поставите монетата в гумата до грайфера с надписа "стотинки" надолу, тя трябва да потъне поне до основата на числото 10.

Пяна за бръснене

Пяната за бръснене съдържа вещества, подобни на тези, изпозлвани в продуктите против замъглаване на стъклата. ако нанесете малко количество на добре измит прозорец отвътре и после хубаво го почистите, ще имате стъкло, което не се запотява, при това на доста по-ниска цена, отколкото ако си купите специален препарат.

Смазващ спрей (обезмаслител)

Технически погледнато, всеки специализиран или не толкова лубрикант може да ви свърши работа, ако впръскате в ключалката на колата или нанесете по гумените уплътнения на врати и прозорци, за да не замръзват. Еталон в това отношение са профукти от типа на WD-40 или подобни.

Машина за раздухване на листа

Ако случайно живете в къща с двор или притежавате така наречените "листодухачки" - машините, които издухват листа и прахоляк, може да използвате такъв уред и през сенжната зима. С почти същия успех, машината се справя и със снега по автомобила ви. И тъй като този уред практически не докосва колата ви, а работи от разстояние, така няма и да одерете любимото возило, както би могло да се случи с четка или метла.

Уловката тук е, че машината за издухване на листа ще се справи с пухкав сух сняг, а е сравнително безсилна с тежкия мокър сняг. Но ако снегът е лесен за почистване, за по-малко от минута може да обдухате цялата кола, с всяко едно кътче и всяка една пролука.

И още малко трикове:

- Ако е възможно, паркирайте колата си с лице на изток - дори и в най-големия студ, първите лъчи на слънцето са ваш помощник в разтопяването на снега от челното стъкло.

- Преди да паркирате колата си за нощта, отворете прозорците, за да може студен и сух въздух да влезе в купето - така ще се редуцира влагата и ще намалеят шансовете за измръзнало стъкло на сутринта. Разбира се, не забравяйте колата със свалени прозорци...

- Когато махнете чорапите от чистачките, изчистете перцата с парцал, напоен с алкохол, за да предпазите от замръзване.

- Ако ключалките ви все пак са замръзнали, използвайте сламка, за да духнете директно вътре в тях. Можете също да загрееете ключа си със запалка и да го сложите в ключалката.

Важни съвети за зимата може да прочетете и тук: http://auto.offnews.bg/news/Novini_1/10-vazhni-zimni-saveta-za-avtomobilistite_19498.html



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 2
+ 0
- 0
sffsdf30359

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf30359
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.