20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

По пътя на виното с Alfa Romeo

През изминалия уикенд беше организиран тест драйв на два емблематични за своя клас автомобила - Alfa Romeo Giulia и Alfa Romeo Stelvio. След изключителния дебют на новата Giulia, която в момента е безапелационен фаворит сред любителите на мощните и динамичните автомобили беше любопитно да се тества и SUV претендента Stelvio.

Споделяйки обща платформа и двигатели, двата автомобила имат от една страна много различно излъчване, а от друга си приличат като усещания, емоция, динамика и мощ. Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio в момента е притежател на „короната“ най-бърз седан на пистата Нюрбургринг. Същото постижение е записано и в SUV класа за Stelvio. Очакванията и за двата автомобила определено бяха високи.

Тест драйвът беше организиран така, че да осигури запознанство с автомобилите в различни условия. Маршрутът включваше всякакви пътища, настилки и терени. Основната цел беше да стигнем до място, което също като Alfa Romeo носи в себе си част от Италия. Първата част от пътуването беше от София до село Еленово, където се намира винарска изба "Едоардо Миролио", в Тракийската низина, на 22 км от Нова Загора. Избата е заобиколена от лозя, разположени по хълмистите склонове, езеро и зелени ливади, които създават отлични условия и за създаване на първокласни вина и за пълноценно тестване на 4х4 автомобили. Конкретният маршрут включваше автомагистрала до отклонението за Раднево, след това междуселски пътища, а накрая автомобилите бяха тествани и на грунтови настилки около лозята.

Бил съм на много тестове, но съчетанието на изключителна природа, невероятни гледки и изба, която изглежда все едно е част от приказен свят, показал се за малко в нашето измерение, беше много приятно. Домакините от винарска изба Едоардо Миролио се бяха погрижили след края на тестовете да можем да разгледаме целия процес на производство, с който освен че се гордеят, осигуряват безапелационно качество на световно ниво.

По време на изисканата вечеря и дегустацията на подбрани вина, основна тема на разговора бяха големият "ренесанс" на Alfa Romeo и уникалните вина, създадени в този край на Тракийската низина. Високи дневни и ниски нощни температури, почти постоянен вятър, уникална отцедлива почва, лозя заобиколили в кръг избата… Изборът на място за избата на Едоардо Миролио очевидно е невероятен успех. И ние се възползвахме на максимум от даденостите на терена за да тестваме автомобилите.

На автомагистралата Giulia беше изключителна, ниска и динамична. Лявото огледало служи само за да видите какво след малко ще бъде далеч зад вас. Каквото и да се вижда там, след мигач и натискане на педала на газта то се отдалечава... стремително...

Големият събрат Stelvio е малко по-умерен, запазвайки динамичният си характер, но някак си по-спокоен. Вероятно на много хора би им харесал като вътрешни размери и комфорт. И двата автомобила осигуряват безпрецедентно ниво на сигурност и имат възможно най-високите оценки по NCAP. Това им качество не изпробвахме, но съм сигурен в уверенията дори и заради факта, че всичко което видях и усетих, надвишаваше първоначалните ми очаквания.

От години следя марката, която преживя периоди на лошо управление и съответно модели, които не оправдаваха имиджа ѝ. Но отбелязвам, че сега Alfa Romeo прави едно триумфално завръщане на сцената. Автомобилите са разработени от "бял лист". Помислено е и за най-дребните детайли и всичко е изработено с прецизност и е изключително качествено. Усещането за типично „италиански“ и спортен автомобил е налице. За разлика от много от съвременните автомобили тези „Алфи“ не просто осигуряват бързо и комфортно придвижване, но и са насочени към човека зад волана, доставяйки му невероятно удоволствие от шофирането и контакта с автомобила.

Хармонични автомобили, създадени да изпълват и надхвърлят очакванията и всичко това в съчетание с „италиански“ дизайн, който постоянно напомня, че не случайно Ренесанса и голяма част от визуалната основа на нашата цивилизация са създадени в Италия. И да не пропусна: автомобили с характер и пълни с емоция... която раздават щедро!

тескт и снимки: Венцислав Петров, vpetrov-photography.com

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:19 1
+ 0
- 0
sffsdf32790
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.