24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Все така успешен: тест Dacia Duster (галерия и видео)

Dacia Duster е бестселър навсякъде, където се продава, тъй като съчетава много прилична цена, с не по-малко прилични качество и комфорт, а освен това е сред малцината представители на модерния SUV сегмент, които не се срамуват да влязат в калта и да се поизцапат. Така бе и с първото поколение, така се очаква да е и сега с наследника. Ето кои са новите козове на бюджетника:

Дизайнът на Duster II е нов, макар да изглежда добре познат. Той всъщност е дело на българин – Емануил Клисаров, с когото запознахме читателите на Авто OFFNews. Емануил определено се е справил, осъвременявайки външността на всъдехода по доста приятен начин, без да загуби стойностната си визия. Така, предната решетка е по-широка, а фаровете са изтеглени максимално встрани. Калниците отпред са по-раздути като прехода им към вратите е белязан от нов вертикален черен елемент, а челното стъкло е изнесено по-напред, като е станало по-полегато. Отзад, основната разлика, набиваща се на очи са новите квадратити стоп-светлини.

В интериора, общо взето всичко е ново – арматурното табло, многофункционалният волан, седалките. Ако сте виждали стария Duster, ще забележите, че промяната е на почти 100%. Салонът е още по-добре шумоизолиран, а багажникът на новия модел е почти идентичен с този на предшественика. Воланът вече може да се регулира освен на височина (40 мм) и на дълбочина (50 мм).

Двигателната гама на новия Duster общо взето копира тази на първото поколение. На разположение са два бензинови агрегата и един дизелов – добре познатият 1,5 литров с версии на мощността 90 или 110 к.с. Базовият бензинов агрегат е 1,6-литров атмосферен със 115 к.с. (за момента не се предлага на българския пазар) и относително новият за модел турбобензин с обем 1,2 литра и 125 к.с.

По-мощният дизел и турбобензиновият агрегат се предлагат с 4х4 задвижване. Системата е добре позната от първото поколение, като за новата генерация е осъвременена и оптимизирана. Задвижването има три режима - 2WD (само предно предаване), Аuto (автоматично разпределящо тягата между предни и задни колела) и Lock (заключване на въртящия момент 50:50 между двата моста). В добавка към 4х4 задвижването, първа скорост на скоростната кутия е суперкъса, като симулира бавна предавка, а в допълнение всъдеход вече разполага и с асистенти за потегляне и спускане по наклон, работещ на ниска скорост при стръмни спускания.

В допълнение на солидния клирънс (210 мм), за преодоляването на пресечени терени се грижат и две новости. Първата е т. нар. 360-градусовата камера (полезна и при паркиране и маневри на тясно), която позволява на водача да следи зоната около автомобила и да маневрира спокойно, когато шофира. За офроуд ентусиастите е на разположение и 4х4 мониторът на дисплея на мултимедийната система, който обединява компас и известява в реално време водача за ъгъла на наклон на автомобила, подобно на инструментите в големите всъдеходи отпреди доста време. А за това, че Duster може много на офроуд, сме доказвали не един път… Доказваме и сега в голямата мраморна кариера кра йгръцката столица Атина:

Новият Duster е първият модел на Dacia, който предлага автоматична климатична система. С пет вентилационни отвора (три по средата и по един във всеки край на арматурното табло) студеният или топъл въздух се обдухва по оптимален начин в купето. Климатичната система е модернизирана за употреба в по-топли климатични условия. Новото поколение се предлага и с безключов достъп – технология, която се използва и тества от няколко години в цялата Groupe Renault. Сред останалите практични новости е и предупреждението за сляпата точка (BSW), при което четири ултразвукови сензора, разположени във всеки ъгъл на автомобила, засичат всички останали автомобили, приближаващи отзад или отстрани. Предупредителна светлина мига в страничното огледало, ако е засечена опасност.

При толкова много новости, откриваме и нещо старо в новия Duster – цената. Тя общо взето е запазена като на поколение 1, като поскъпване може да се открие само в най-високите нива на оборудване, заради новите „екстри” като автоматичния климатик и т.н. Цените варират между 27 690 и 37 190 лв. с ДДС, като някои от версиите могат да ползват и данъчен кредит.

Разгледайте и атрактивната галерия от проведения тест драйв на Dacia Duster, намираща се над статията



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30730
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.