20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Битка за секунди в деветия етап на Дакар 2020 (галерия и видео)

Деветият етап на рали Дакар 2020 беляза рестарт на мотоциклетната категория, която пропусна осмата отсечка в памет на загиналия Пауло Гонсалвеш. Етапът от Вади Ал Давасир до Харад предложи 410 състезателни километра през пясък и камъни в пустинята Руб ал-Хали.

Денят бе перфектен за Пабло Кинтания, който взе първата си етапна победа в тазгодишната надпревара. Пилотът на Husqvarna успя да надвие с 1:54 секунди колегата си от КТМ Тоби Прайс и 2:42 тарана на Honda Хоан Бареда.

В генералното класиране на мотоциклетите, Кинтания продължава да е втори, като намали пасива си спрямо лидера Рики Брейбек (Honda, 4-и днес) до малко под 21 минути. Прайс продължава да седи в челната тройка, с пасив от 26:43 мин. Австралиецът, обаче, е сериозно натиснат от Бареда и Хосе Флоримо (8-и за деня), които са съответно на 1:30 и 2:40 мин. зад него в общата подредба.

Игнасио Касале остава твърд лидер в класа на ATV, след като грабна етапната победа. Чилиецът има комфортен аванс от почти 45 минути пред Симон Витсе, по пътя към третата си титла в „Дакар”.

Нищо не е сигурно в челната тройка при автомобилите, след динамичният 9-и етап. Стефан Петерханзел взе третата си етапна победа в рали Дакар 2020, изпреварвайки Насър ал Атия с едва 15 секунди след уникален дуел до самия финал.

Но какво да кажем за положението в генералното класиране, където разликата между лидера Карлос Сайнц и Ал Атия се стопи до нищожните 24 секунди!?! Това се получи заради изоставането на Сайнц, който финишира етапа на 5-о място и загуби над 6 минути пред дуелиращите се за победата.

А успехът на Петерханзел стопи разликата му със съперниците за титлата до около 6 минути и половина. От тук насетне и тримата водачи в челото са ясно изразени фаворити и предстои игра на нерви, тактика и скорост.

Общо взето всички пилоти завършили на челните 10 места караха доста сериозно, като адмирираме третото място в отсечката на саудитския пилот на Mini Ясир Сеайдан, който финишира с такъв резултат за втори път, след като стори това и в етап 3. Ясир е 9-и в генералното, но далеч след лидерите.

Изненнадващият победител от етап 8  Матьо Серадори бе далеч от формата си, като загуби близо половин час в отсечката, отстъпвайки до 8-о място в генералното.

Кейси Къри продължава да е лидер в клас SSV, като увеличи аванса си пред Чалеко Лопез до почти 27. Сергей Карякин удържа третото място, а интересното бе, че двете най-бързи бъгита за деня бяха на пилоти, неучастващи в класирането – Блейд Хинденбранд и Митчъл Дютри, които са по системата Dakar Experience.

Няма кой да спре Андрей Каргинов и Камаз по пътя към титлата при камионите в Дакар 2020. Руснакът отново бе най-бърз, като изпревари с почти 4 минути Сергей Вязович (МаЗ). В генералното Каргинов води пред съотборника си Антон Шибалов с 38:35 мин. Вязович твърдо е трети, с малко над един час изоставане.

Етап 10, който ще отведе кервана от Харад до Шубайта, освен че ще е доста дълъг, с 534 състезателни километра, ще е и маратонски. Което ще рече, че участниците няма да имат право на помощ от сервизните си екипи.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36487
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.