25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2017, етап 3: хеттрик за Peugeot, кошмар за Toyota

Oпределено атрактивен и динамичен бе третият етап на рали Дакар 2017! Отсечката от Сан Мигел Де Тукуман до Сан Салвадор Де Хухуй в Аржентина бе белязана от редица драми, яростни преследвания и в крайна сметка разместване на генералното класиране в някои от категориите. Трасето за деня бе доста разнообразно, включващо бързи отсечки в началото, денивелация до над 5000 метра и тежки оф-роуд секции във втората си част. Както и доста технична навигация, която определено затрудни дори и много опитни състезатели.

Денят бе меко казано драматичен за тима на Toyota, след като основният им претендент за титлата Насър ал Атия откъсна колело на своя Hilux и до редакционното ни приключване все още ремонтираше колата в трасето. Съотборникът му Жиниел Де Вилиерс също спря на няколко пъти в отсечката и в резултат финишира на цели 36 минути след етапния победител. Честта на японците донякъде брани Нани Рома, който завърши на 8-о място днес.

Що се отнася до Peugeot, денят бе на точно противоположния полюс за французите, след като постигнаха тройна етапна победа. Най-бърз в отсечката бе Стефан Петерханзел, следван на близо 2 минути от Карлос Сайнц и на малко повече от 3 от Себастиан Льоб. В добавка, 5-кратният мотошампион Сирил Депре завърши 5-и. В генералното класиране на рали Дакар 2017 водач продължава да е Льоб, на 42 секунди пред Сайнц, а на трето място е Петерханзел, с пасив от 4 минути.

Колкото до X-Raid Mini, тимът от Требур продължава да се представя посредствено, като единствено Мико Хирвонен се бута в челните позиции. Финландецът завърши деня на 4-о място, на която позиция е и в генералното. Съотборниците му Орландо Теранова и Язид Ал Раджи са съответно 6-и и 7-и.

При мотоциклетите, Хоан Бареда направо отвя конкуренцията с отлично темпо за деня. Пилотът на Honda не допусна грешки и пресече пръв финала на етапа със солиден аванс от 12 минути и половина пред Сам Съндърленд (КТМ). Топ 3 допълни Пиер Александър Рене с Husqvarna, на 15 минути и половина след водача. Това е 14-а етапна победа в кариерата на Бареда, което го поставя по този показател до покойния шампион Фабрицио Меони и на една победа след легендата Ришар Сенк.

Денят бе кошмарен за победителя от рали Дакар 2016 и довчерашен лидер в генералното Тоби Прайс, който загуби над 21 минути в отсечката, което го поставя в доста неизгодна позиция по пътя към атаката на втората титла в маратона. И като споменахме генерално класиране, съвсем логично Бареда оглави това на рали Дакар 2017, докато Съндърленд отне второто място във временната подредба на Пауло Гонсалвеш от отбора на Honda, който пък днес завърши 5-и, на 16:20 мин. от съотборника си.

Доста мотоциклетисти вече отпаднаха от тазгодишната надпревара, като срамната статистика води отборът на китайския производител Zongshen, където 4 от 5-те машини са аут от играта, и то още след вчерашния втори етап на рали Дакар 2017.

В класа на ATV-четириколките, днес бе звездният миг на Гастон Гонзалес, който записа първата етапна победа в кариерата си. Това е 5-и Дакар за аржентинецът, който записва участия с автомобил и мотоциклет, преди да се прехвърли на четириколесно ATV. Втори за деня бе победителят от рали Дакар 2014 Игнасио Касале, а трети - ветеранът Йозеф Махачек. В генералното класиране на рали Дакар 2017 водач е Касале, на 4 минути и половина пред Гонзалес. Топ 3 допълва Пабло Копети.

Камионите и UTV бъгитата все още не са завършили етапа, така че за тях ще направим отделен репорт. А вие не пропускайте да разгледата огромната галерия снимки в челото на тази статия - зрелищни са!



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf19901
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.