28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето кои са победителите в рали Дакар 2017

Рали Дакар 2017 завърши днес със символичен 64-километров специален етап до аржентинската столица Буенос Айрес, който само затвърди шампионите в тазгодишната надпревара, които бяха ясни още вчера.

При автомобилите, Стефан затвърди, който така или иначе си е извоювал името на жива легенда в надпреварата с рекордните 6 титли с мотоциклет и още толкова с автомобил, взе своята победа №13 от пустинния маратон и втора зад волана на Peugeot. А именно Peugeot стана тотален доминант в ралито, след като записа тройна победа с огромен аванс пред конкуренцията.

Така, след Петерханзел се класира Себастиан Льоб, който спечели последната отсечка от ралито, а третото място е за Сирил Депре. Определено тази година френският отбор отвя конкуренцията, като не остави никакъв шанс на конкурентите от Toyota и Mini.

При мотоциклетите, след две неуспешни ралита, Сам Съндърленд взе първата си победа в рали Дакар и затвърди доминацията на КТМ, които вече 15 години са несменяем победител. Е, моралният победител от рали Дакар 2017 е тимът на Honda, чиито пилоти щяха да са окупирали подиума, така както го направиха Съндърленд, Матиас Валкнер и Херард Фарез Гел, ако не бяха наказани заради неоторизирано зареждане с гориво.

Приятната изненада в рали Дакар 2017 бе поднесена от Сергей Карякин в класа на ATV-четириколките. Руснакът бе повече от перфектен, като със стабилно темпо си осигури стабилен аванс още няколко етапа преди финала на ралито и надви шампиона от 2014 година Игнасио Касале с над един час. Третото място в класа бе за (вече) ветерана в латиноамериканската надпревара Пабло Копети.

Своето име в историята на рали Дакар със златни букви ще запише бразилецът Леандро Торес, който остана първият победител в новосформираната категория на UTV-бъгитата. Макар тази година в класа да имаше едва 8 машини, бъдещето на рали-рейда е именно в тези компактни и най-вече бюджетни машини.

В може би най-джентълменския клас - този на камионите, бяхме свидетели на най-оспорваната почти до края битка за победата в рали Дакар 2017. Така, своята заслужена втора победа от оф-роуд маратона грабна Едуард Николаев, а за триумфа на Камаз допринесе второто място на Дмитри Сотников. Миналогодишния шампион Херард Де Рой (Iveco) трябваше да се задоволи с третото място.

Това е накратко информацията за последния ден на рали Дакар 2017, а в следващите дни очаквайте подробните ни анализи за отделните категории, най-любопитните и важните моменти от тазгодишната надпревара.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf20236
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.