20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Леки трусове в класирането след етап 10 на Дакар 2020

Десетият етап на рали Дакар 2020 бе модифициран заради появата на особено силни ветрове в крайните части на отсечката. Така, участниците финишираха в 345-ия километър на отсечката, чиято планирана дължина бе 534 км.

Карлос Сайнц успя да поеме глътка въздух след динамичния девети етап вчера. Матадорът взе своята четвърта етапна победа при автомобилите, но по-важното е, че зад него не бе основния му конкурент Насър ал Атия. Катарецът нямаше силен ден и финишира 17-и, с почти 18 минути изоставане. Така, разликата между пилота на Mini и този на Toyota в генералното вече е по-спокойните за Сайнц 18:10 мин.

И докато Сайнц е по-свободен, то натискът върху Насър е жесток – Стефан Петерханзел вече е само на 16 секунди зад него, след като днес финишира 10-и, на 11:48 мин. след съотборника си в Mini.

Иначе, втори в отсечката днес завърши Якуб Пржигонски (Mini), а тройката дооформи Жиниел Де Вилиерс (Toyota). И двамата пилоти, обаче, нямат и теоретичен шанс за подиума, тъй като в генералното са съответно на 5-о и 6-о място, на около час зад лидера и на над 40 зад Петерханзел. Между двамата, обаче, ще има битка за петото място, тъй като са с разлика, по-малко от 5 минути.

Големият губещ днес бе Фернандо Алонсо. Шампионът от Формула 1 претърколи два пътипрез таван своята Toyota Hilux при спускане още в началото на етапа. Испанецът се приземи на колела и успя да продължи, но трябваше с навигаторът си Марк Кома да сменят спукани от удара гуми и да шофират без челно стъкло, което бе много напукано след катастрофата.

Вижте бруталното салто:

И от друг ъгъл:

В крайна сметка, Алонсо финишира с над час и 17 минути пасив, на 55-о място. Интересно ще е какво се случва от тук нататък, тъй като днешният етап е маратонски и как легендата от Ф1 ще успее да оправи автомобила си без помощ от механици.

Доскорошният втори в генералното при SSV Чалеко Лопез изгуби почти час заради спукана гума и технически проблеми, като финишира на 33-а позиция за деня. Така, настоящият шампион в категорията вече е на трето място, на почти 15 минути зад втория Сергей Карякин (12-и днес).

Лидерът във временната подредба Кейси Къри вече има доста сериозен аванс начело – почти 47 минути и може да го дава по-спокойно в последните два етапа на рали Дакар 2020. Иначе и днес най-бързи бяха пилоти, които не участват в генералното – Митчъл Дютри и Блейд Хилдебранд, които се наслаждават на своя Dakar Experience.

Хоан Бареда бе най-щастлив сред мотоциклетистите. Пилотът на Honda не само взе етапната победа, но се изкачи и до третото място в генералната подредба. Испанецът изпревари в отсечката съотборниците си Рики Брабек и Кевин Бенавидес, съответно с една и три минути, като вече е на минута и половина пред съперника си от КТМ Тоби Прайс (4-и днес).

Брабек пък успя да увеличи аванса си във временно класиране пред Пабло Кинтания (7-и в отсечката) до 25:44 мин. като второто място на пилота на Husqarna далеч не е сигурно, тъй като Бареда и Прайс са плътно зад него.

Две са изненадите в класа на ATV-четириколките: етапната победа на поляка Камил Вишневски и разклатеното лидерство на Игнасио Касале. За Вишневски това е първи триумф в четвъртото му участие на рали „Дакар”, като в момента пилотът се движи на 5-о място в генералната подредба.

Шампионът от 2014 и 2018 Касале днес буквално изгуби 45 минути след като се изгуби в пустинята заради грешка в навигирането. Така, чилиецът финишира едва 17-и, което бе добре дошло за Симон Витсе. Французинът Витсе също имаше проблем с намиране на точките, но все пак пасива му спрямо Вишневски бе 16 минути и така разликата между двамата водещи пилоти в генералното се намали до 16:18 мин.

Трети и за деня, и във временната подредба е ветеранът Рафал Соник, който обаче няма шанс да се намеси в борбата за победа, тъй като изостава с над час от водача.

При камионите, нещата продължават да вървят в обичайното и (извън зрелищата) скучно русло, в което Камаз продължава победния си марш към поредната си титла в маратона. Днес етапната победа бе за Антон Шибалов, който изпревари съотборника си Дмитри Сотников с по-малко от две минути.

Шибалов за момента е твърдо втори в генералното, където е на над 36 минути зад Андрей Каргинов (5-и днес). Сергей Вязович пък натрупа допълнителен пасив днес и изостава с час и 40 минути от водача. Лидерът на Маз, обаче, за момента е „бетониран” на трето място, тъй като има близо 42 минути преднина спрямо Алеш Лопрайс (Praga) във временната подредба.

Предпоследният, 11-и етап на рали Дакар 2020 връща участниците от Шубайта до Харад. В менюто за деня са 379 състезателни километра, първите 80 от които – фини пясъчни дюни, които могат да се окажат доста коварни.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36493
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.