29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

MotoGP: Лоренсо безапелационен във Франция

Едва 13 мотоциклета достигнаха финала в изпълнено с падания състезание

Състезателят на Movistar Yamaha Хорхе Лоренсо спечели по безупречен начин Гран при на Франция - пети кръг от MotoGP шампионата, доминирайки от старта до финала в изпълнено с падания драматично състезание. Въпреки, че Льо Ман посрещна с пилотите с хубаво време и суха писта, паданията бяха основната тема след финала.

Лоренсо направи перфектен старт от пол-позишън и пое лидерството, следван от Андреа Довициозо (Ducati). В същото време Марк Маркез (Repsol Honda Team) изпревари Пол Еспаргаро (Movistar Yamaha Tech 3) и се настани на третото място. Валентино Роси Movistar Yamaha) се опита да ги последва, но бе претиснат от Алейш Еспаргаро (Team Suzuki Ecstar) и Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3). На четвъртата обиколка обаче, Доктора вече се бе придвижил напред и подобрявайки времето си, бе само на секунда от пилота преди него Марк Маркез.

В същото време битка бяха поели двамата съотборници Довициозо и Яноне, като последният падна на завой № 8 в 7мата обиколка и на практика приключи участието си в Гран при на Франция. Не след дълго той бе последван и от Кал Кръчлоу (LCR Honda) и Тито Рабат (Estrella Galicia o.o Marc VDS).

И докато Лоренсо увеличаваше преднината си отпред, на 13-тата обиколка Роси изпревари Маркез за третото място. Така се разигра страхотна битка за второто място между тях и Довициозо, която продължи до завой №7 на 16-тата обиколка, когато Довициозо и Маркез паднаха едновременно. Паданията не спряха и Маркез се озова на последната 13та позиция.

Отпред Хорхе Лоренсо се движеше с близо 9 секунди преднина пред Роси и необезпокояван от никого пресече за втори път първи финалната линия, напълно доминирайки в Гран при на Франция. Падането на състезателите на Ducati пък бе перфектна възможност за Маверик Винялес (Suzuki), който се качи за пръв път на подиума в “кралския” клас. Всъщност, това е и първият подиум за Suzuki от 2008ма година насам.

С победата си Лоренсо оглави и временното генерално класиране с актив от 90 точки, а Маркес остана втори на 5 точки след него. Трети за момента е Роси със 77 точки. MotoGP шампионата продължава на 22 май в Италия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10809
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.