29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали "Дакар" 2018: маршрутът в детайли (видео)

Малко повече от месец остава до старта на 40-тото юбилейно издание на мегамаратона рали "Дакар" и десето на територията на Южна Америка. Организаторите обещават доста предизвикателен и тежък маршрут, като тази година ще има доволно количество пясък и дюни - нещо, което осезаемо липсваше в последните години.

Като за начало, след 5 години отсъствие, Перу отново се появява на картата на офроуд маратона. Така, рали Дакар 2018 ще стартира от перуанската столица Лима на 6 януари догодина, откъдето директно ще хвърли участниците в пясъците и дюните на пустинята Атакама. Цели 5 етапа ще са на територията на тихоокеанската държава, като по-голямата част ще са почти 100% на офроуд терен и пясъци / дюни.

Етап 6 на рали Дакар 2018 ще отведе кервана на ралито към столицата на Боливия Ла Паз, а отсечката ще премине покрай бреговете на митичното езеро Титикака. След което ще започне и "голямото изкачване", с характерните за управляваната от Ево Моралес дъжава големи надморски височини. Ден по-късно ще е и почивният ден за състезателите в Ла Паза, на 12 януари.

След почивката за едни и тежката работа за други, Дакар 2018 отново минава на "пълна газ" с 425-километров специален етап до Уюни, който на всичкото отгоре ще е маратонски и състезателите няма да имат право на помощ от сервизните екипи след финала. А на следващия ден пък ще се изправят и с най-дългия специален етап, с дължина на състезателната отсечка от почти 500 км.

На 15 януари, етап 9 на рали Дакар 2018 ще отбележи влизането в Аржентина, където 5 дни по-късно ще е и финалът в Кордоба. Преди това, обаче, състезателите ще трябва да преодолеят много тежки изпитания, като след няколко дни каране по бързи черни пътища ще трябва отново да се сблъскат с пясък и дюни в района на Белен. Два дни преди финала ще бъде и вторият маратонски етап, този път, обаче, само за мотоциклети и ATV-четириколки.

След 14 изтощителни дни и преодоляване на над 9000-километров маршрут (с 5000 км състезателни етапи), в Кордоба ще бъдат короновани победителите при мотоциклети, ATV, SSV, автомобили и камиони. Тези победители ще имат специално място в историята на надпреварата, като най-успешните в едно от най-еважните издания на рали Дакар, маркирало цели два юбилея.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29630
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.