29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Спортният министър пак „пас“ за мотоциклетизма

Президента на FIM Европа: „Не мога да разбера защо правителството не желае да помогне на този успешен спорт!"

По случай Гала вечерта на мотоциклетния спорт, на която ще бъдат наградени шампионите във всички дисциплини от източноевропейските и национални шампионати за 2015-та, в България пристигна президентът на ФИМ Европа д-р Волфганг Сръб. Днес той се срещна с министъра на спорта Красен Кралев, за да обсъдят липсата на международен лиценз на Българската федерация по мотоциклетизъм.

Както вече споменахме, до 1-ви декември България трябваше да заплати малко над 1 милион евро. В противен случай не само завинаги ще бъдем изтрити от мотоциклетната карта на Европа, но и отиваме на международен съд. Явно спортното министерство и правителството все още не осъзнават сериозността на проблема. Защото, докато се дават пари за други спортове, в които дори нямаме медали, потъва може би най-успешният в страната. На път сме да загубим спорта, в който с лекота „раждаме“ европейски шампиони.

Най-пресният пример е европейската титла, която Хакан Халми грабна в клас S3 на дисциплината Супермото. За съжаление Хакан ще бъде само едно от талантливите деца на България, които няма да получат шанс за по-нататъшно развитие и един ден да станат и световни шампиони! А подиумът на Петър Петров в Гран при на Белгия е доказателство, че шансът страната ни да постигне още по-големи успехи е напълно реален. За съжаление обаче по думите на г-н Сръб „нищо не зависи от Красен Кралев и не е той човекът, който решава“.

Не излизам доволен от срещата с министър Красен Кралев, въпреки, че тя премина в приятелска атмосфера. Датата беше 1-ви декември и тя отмина. Все пак помолих г-н Джузепе Луонго (председателят на Youthstream) да използвам повода, че съм поканен на награждаването и да се опитам лично да говоря с г-н Кралев. Тук съм, за да помогна на мотоциклетния спорт в България и да разрешим толкова сложния казус за лицензирането на Българската федерация. Обясних на министър Кралев подробно ситуацията и всички документи. Дано да ме е разбрал пред каква опасност сте. Всяка една международна федерация работи с промоутърски фирми и това е практика по целия свят. Вашите задължения са натрупани през последните няколко години и трябва да бъдат изчистени. От компанията „Ютстрийм” начело с техния президент Джузепе Луонго имат изрядни договори за предишните ви домакинства на кръгове от световния шампионат и направиха сериозни отстъпки от задълженията. Сега са малко над 1 милион евро и трябва да бъдат платени. Не мога да разбера защо правителството ви не прави нищо по този въпрос. Нека и министър-председателят Бойко Борисов да вземе отношение. Абсолютно реална е опасността да загубите не едно, а няколко поколения класни състезатели. Вие имате всичко: таланти, чудесни трасета, бази – всички възможности за развитие на мотоциклетния спорт. Всичко! В организационно отношение сте за пример, а Федерацията ви е невероятно професионална. Рекламата, която получава България в световен мащаб при организиране на състезания е огромна. Това ще го загубите с лека ръка. Дори Формула 1 работи с официални промоутъри, големите тенис турнири, бокс и т.н. Дано господин Борисов да вземе отношение, той е сериозен човек и трябва да се намеси.

На въпрос какво бъдеще вижда за мотоциклетния спорт в България за следващата година Волфганг Сръб беше категоричен: “Оставихме свободна датата 29 май 2016 в календара на Световния шампионат по мотокрос отворена. Изцяло с идеята и надеждата, че България ще получи това домакинство. През следващата седмица се събираме на Изпълнителен комитет и вземаме решение. Засега няма шанс да получите одобрение, докато не бъде платена сумата към официалния ни промоутър. Колкото и да ми се иска. Всяка държава членка на нашата федерация го прави абсолютно навреме. Заради авторитета на Богдан Николов и заслугите ви към мотоциклетния спорт изчаквахме. Има няколко кандидати вече за тази дата. Интересът към нашия спорт е голям и за всяка държава е чест и престиж да бъде домакин на кръг от Световния шампионат.

Утре, събота 5 декември Българската федерация по мотоциклетизъм и Организационния комитет за „Grand Prix Bulgaria” ще организират Гала вечерта на шампионите по мотоциклетизъм за 2015 година. Събитието ще се проведе в „Парк Хотел "Москва" от 19.00 часа.



Рейтинг :
09.09 2023 в 09:02 3
+ 0
- 0
sffsdf4887

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:33 2
+ 0
- 0
sffsdf4887

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:32 1
+ 0
- 0
sffsdf4887
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.