29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Възстановиха култов Nissan Patrol от рали Дакар 1987 (видео)

През 1986 година, група инженери от европейския технически център на Nissan конструират състезателен Nissan Patrol с 2800-кубиков дизелов двигател, постигащ 147 конски сили мощност и доволно колочество нютонметри. Тази 1600-килограмова подвижна реклама на Fanta Limon постигала максимална скорост от 150 км/ч на всякакъв терен, които били достатъчни да победи в дизеловата категория на рали Дакар 1987 и завършвайки на 9-о място в генералната подредба, да стане първият дизелов автомобил, влязъл в топ 10 на прословутия маратон.

"На 1 януари 1987 година, общо 312 машини застанаха на старта на тежкото 13000-километрово трасе през Европа, Алжир, Нигер, Мали, Мавритания и Сенегал. Отборът Nissan Fanta Limon влзезе в надпреварата с два автомобила - №211 с екипаж Мигел Прието и Рамон Тремес и №212 с братята Хорхе и Ханси Баблер.

Нещата не вървяха перфектно - асиситентският камион на отбора се счупи на втория етап, оставяйки екипажите без резервни части до края на състезанието. Кола 212 трябваше да прекрати участието си след преобръщане на дюна, но №211 се бори до края. Машината стана първият дизелов автомобил, влязъл в топ 10 на рали Дакар.

Мисията бе изпълнена и колите бяха оттеглени от състезателна дейност. Съдбата на №212 е неизвестна, а 211 бе предложен на Салвадор Кларет за частна автомобилна колекция и автомобилен музей близо до Хирона, Испания", гласят спомените на членове на екипа, извършил подвига.

След почти три десетилетия, испанският отдел на Nissan си възвърнал състезателния Nissan Patrol Fanta Limon, с помощта на Педро Диаз Илан, единственият член на оригиналния екип, работещ все още там, както и Хуан Вилегас, който обяснява защо били нужни две години за възстановяването:

"Двигателят беше в ужасно състояние. Беше невъзможно да запали и много части бяха тежко корозирали. Предният мост бе много повреден, но най-тежко бе положението с електрическата система, чиито кабели бяха изпоръфани от плъхове. Все пак, бяхме късметлии, да имаме оригиналните скици и ръководства от едно време, и успяхме да направим много точна възстановка на машината от Париж - Дакар".

Сега, 30 години след знаменателния старт на Nissan Patrol в рали "Дакар", машината се отправи към Сахара, за да може отново да се позабавлява в пясъка. Що се отнася до подвига на Nissan Patrol Fanta Limon в тогавашното африканско рали, той проправи пътя на дизеловите модели към върха на хранителната верига в пустинния маратон. Вече почти десетилетие, именно дизелови автомобили са победители в надпреварата - започвайки от Volkswagen Race Touareg, продължавайки с X-Raid Mini и завършвайки с Peugeot 2008 DKR.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:59 1
+ 0
- 0
sffsdf19244
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.