28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Знакови отпадания в етап 4 на рали Дакар 2017 (видео)

След като по-рано стана ясно, че тим лидерът на Toyota Насър Ал Атия приключва участието си в рали Дакар 2017 преждевременно заради тежка повреда, още няколко знакови състезатели отпаднаха от пустинния мегамаратон.

Победителят при мотоциклетистите от миналата година Тоби Прайс е вторият силен пилот, който ще гледа финала на надпреварата по телевизията. Австралиецът падна жестоко на 371-ия километър от отсечката до Тупица, като по сведения на медиците е счупил бедрена кост и продължаването му е невъзможно.

Междувременно, стана ясно че по време на третия етап на рали Дакар 2017, словакът Иван Якес е бил ударен от гръмотевица. Макар и под медицинско наблюдение, частният пилот на КТМ успя да финишира както третия, така и четвъртия етап, при това - съвсем с нелошо време. Не толкова добре се развиха нещата за пилота на Yamaha Алесандро Ботури, който падна лощо на 30 км преди финала и нарани главата си, като по преценка на медицинския екип бе изваден от състезанието.

Етап 4 се оказа последен и за една от звездите на Peugeot - Карлос Сайнц, който над 2 часа бе закъсал в клисура по маршрута след тежка катастрофа. Матадорът изпусна завой и се претърколи неколкократно, вижте инцидента:

Макар че Сайнц все пак успя да стигне до финала, екипът на французите реши, че няма да се справи навреме с тежките поражения по болида Peugeot 3008 DKR. Така, за поредна година Сайнц няма да види финала на рали Дакар.

Своето участие в рали Дакар 2017 приключи и един от пилотите на Mini - саудитецът Язид Ал Раджи, който имаше големи амбиции за влизане в челната тройка.

Не се развиха добре нещата и за доскорошния водач в генералното класиране при колите - Себастиан Льоб. WRC легендата загуби 22 минути заради проблеми с навигацията, а компания в лутането му направи Стефан Петерханзел. Така, етапната победа взе "четвъртият мускетар" Сирил Депре, който оглави и генералното класиране при колите в рали Дакар 2017.


Stage 4 Summary - Car/Bike - (San Salvador de... by Dakar

Депре взе 10 минути на Мико Хирвонен (Mini) и Нани Рома (Toyota) за деня, а в генералното на второ и трето място са Стефан Петерханзел и Хирвонен. Топ 5 допълват Льоб и Рома.
При мотоциклетите, най-бърз в отсечката до Тупица бе Матиас Валкнер (КТМ), който изпревари Ксавие Де Султре (Yamaha) и Стефан Швитко (KTM). Четвъртото място за деня пък бе достатъчно за Пабло Кинтания (Husqvarna) да оглави генералното класиране на рали Дакар 2017. В общата подредба Кинтания е следван от Валкнер и Швитко.

Най-инфарктният ден преживя острието на Honda Хоан Бареда. Пилотът на японския тим бе най-бърз в отсечката и се усещаше като комфортен водач в генералното, но едночасово наказание срина всякакви амбиции на пилота за победата в класа. Така, вместо комфортна преднина от 20 минути, Бареда е с пасив от 40 минути наа водача. Между другото, с подобни наказания е целият отбор на Honda, като очакваме да разберем каква точно е причината.


Étape 4 - Top moment - (San Salvador de Jujuy... by Dakar

В класа на ATV-четириколките, най-бърз за деня бе Валтер Носиля, следван от Сергей Карякин и Даниел Домажевски. Водач в генералното класиране на рали Дакар 2017 за момента е именно руснакът Карякин, следван от Игнасио Касале и французина Симон Витц.

При камионите, Херард Де Рой и Айрат Мардеев си спретнаха уникален дуел, в който накрая надделя пилотът на Iveco, макар и с преднина от едва 30 секунди. В генералната подредба, обаче, Де Рой е 5-и, на около 14 минути от водача Дмитри Сотников (Камаз). В случая битката при "големите момчета" тепърва предстои.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf19963
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.