28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Гамата на Dacia фабрично с газови уредби

Dacia представя нов двугоривен (бензинов и пропан-бутан) двигател TCe 100 ECO-G, който ще се предлага за Duster, Sandero, Logan и Logan MCV. Този двигател подобрява производителността, като същевременно намалява разхода на гориво и CO2 емисиите.

Новият трицилиндров турбиниран двигател е с максимален въртящ момент от 170 Нм от 2000 об / мин, което позволява гъвкава употреба. ECO-G двигателят отделя около 10% по-малко CO2 емисии от еквивалентен бензинов двигател.

ECO-G е името, дадено на двугоривните (бензин и LPG) двигатели, предлагани за всички модели от гамата Dacia: TCe 100 ECO-G за Duster, Sandero, Logan, Logan MCV и SCe 110 ECO-G за Lodgy и Dokker. Dacia предлага гамата си двугоривни модели на конкурентни цени, без допълнителни разходи в сравнение с еквивалентна бензинова версия.

Цената на пропан-бутана е значително по-достъпна (до повече от половината от цената на литър бензин или дизел). Ако средният разход на LPG двигател е малко по-висок, общият разход на гориво на километър се намалява с до 30% в сравнение с бензинов двигател и до 8% в сравнение с дизелов двигател.

Автомобилът може да работи или на бензин, или на пропан-бутан. Той е оборудван с два отделни резервоара, един за бензин и един за газ. С два пълни резервоара автомобилът има кумулативен пробег от над 1000 км. И докато бензинът може да се намери във всички станции за зареждане, пропан-бутанът присъства в 1 станция за 4 средно в Европа и в почти 80% от станциите в България.

В допълнение Dacia ECO-G автомобилите имат достъп до подземни паркинги благодарение на безопасната си система, включваща предпазен клапан, възвратен клапан и ниво на пълнене, ограничено до 80%, и не са засегнати от ограниченията за движение в случай на високи нива на замърсяване на въздуха.

Интеграцията на пропан-бутан в автомобилите Dacia е операция, извършвана директно в завода. За клиента това означава: лесна поръчка, без допълнително забавяне и едно лице за контакт за гаранцията и поддръжката на автомобила в мрежа, обучена за работа с тази технология. Още от своя дизайн, бензиновият двигател е проектиран да работи на гориво с пропан-бутан.

Допълнителният резервоар за пропан-бутан, изработен от високоякостна стомана, е разположен на мястото на резервната гума, без да докосва резервоара за бензин. Възвратен клапан, 80% ограничител на запълване, ограничител на дебита, електромагнитен клапан и предпазен клапан допълват техническата система.

В Европейския съюз близо 15 милиона автомобили работят на пропан-бутан, 26 милиона в световен мащаб. Dacia предлага LPG от 2010 г. Марката предлага гаранция от 5 години или 100 000 км подобно на останалите автомобили в гамата.

Преминаването от бензин на пропан-бутан и обратно се извършва по два начина: ръчно, чрез специален превключвател, разположен в купето (избраният режим след това се повтаря при следващо стартиране на двигателя) или автоматично, когато резервоарът за пропан-бутан е празен. Пълненето на резервоара също е бързо и лесно (само 2 минути). Обемът на багажника остава същият (резервоарът за пропан-бутан е инсталиран на мястото на резервната гума).



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 2
+ 0
- 0
sffsdf36701
brpi
Рейтинг : 8565
04.05 2020 в 09:57 1
+ 1
- 1
Всичко хубаво ама 3 цилиндров- аиде мерси.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.