24 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Фундаменталната разлика между бензина и дизела е...? (видео)

Дизел или бензин? Бензин или дизел? Това е въпрос номер едно, когато някой реши да си закупи автомобил. Два двигателя, които работят на един и същи принцип - с четири такта на пълнене, компресия, изгаряне и изхвърляне. Между тях обаче има някои важни разлики и в следващите редове ще опишем някои от тях. Много хора вероятно знаят, но сме сигурни, че още повече от Вас ще научат страшно интересни неща от тази статия.

На първо място - разликата в първия такт на двигателя - пълненето. При бензиновия агрегат в този процес влизат пълнене с въздух и гориво едновременно, докато дизелът пълни само въздух. Това има значение за втория такт, който и при двата вида е компресия. Една от най-големите разлики идва при запалването на сместа. При бензинът това се случва след подаване на искра от свещите, която възпламенява горивно-въздушната смес.

При дизелът от друга страна имаме изключително компресиран въздушен джоб, който при максимално налягане получава дозата си гориво. Въздухът е толкова нагорещен от натиска, че при контакта с дизеловото гориво сместа се запалва без нужда от подаване на искра. Това подсказва, че моментът на разпалване при дизела се контролира от инжекционната система, докато при бензина това се извършва от подаващата искра свещ

Разлика в ефективността

Взимайки информацията по-горе ние можем да достигнем до извода защо дизелът е по-ефективен по отношение на разхода на гориво, разбирайте - по-икономичен. Това е особено вярно в случаите, когато педалът на газта е леко натиснат, а не е "заварен" за пода на колата. Тази ефективност може да се обясни на първо място с температурата на самозапалване на сместа.

При бензина тази температура никога не бива да бъде достигана. Ако това се случи, сместа може да се запали преди подаването на искра от свещта и това да доведе до повреда на двигателя. Ето защо налягането на въздуха в бензиновия цилиндър е много по-малко, за да се избегне подобна хипотеза. Дизелът обаче няма горивно-въздушна смес по време на компресията, което позволява много по-голям натиск на въздушния джоб, който достига висока температура от налягането. А високата температура означава и висока ефективност дори при по-малко подаден гориво, което предизвиква експлозия в цилиндъра.

Друго предимство на дизела е липсата на клапан за въздуха. При бензина натискането на педала на газта определя не количеството гориво, което се подава, а това на количеството въздух, което да попадне в цилиндъра. Компютърът е този, който изчислява колко гориво да се добави към подадения от шофьора обем въздух. При бензинът педала на газта играе по-скоро ролята на ограничител на потока на гориво, особено при слабо натискане на педала. Точно обратното е при дизела. Натискането на газта е свъзано с подаването на горивото към вече компресирания в цилиндъра въздух.

Разлика в съотношението гориво/въздух

По правило бензиновите двигатели работят при съотношение на сместа гориво/въздух в диапазана 1:12 (1 част гориво, 12-въздух) до 1:18, като перфектният баланс е 1:14.7. В това отношение дизелът е много по-варативен. При него говорим за съотношение от 1:18 до 1:70. Колкото по-силно сте натиснали педала на газта при дизела, толкова повече пада това съотношение, защото се вкарва повече гориво при същия обем въздух. Ето защо виждаме черен облак от ауспуха на дизеловите автомобили, когато педалът на газта бъде настъпан здраво.

Освен тези разлики има и още детайли, които различават двата агрегата. Нашият приятел Джейсън Фенски ще Ви разкаже каква е разликата между двата вида, що се отнася до спирането с помощта на двигателя, както и други интересни неща. Ако вече сте станали истински фенове на Джейсън и неговия канал Engineering Explained в YouTube, каквито сме ние, можете да се абонирате за него ТУК.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:30 4
+ 0
- 0
sffsdf27217

Рейтинг :
15.04 2021 в 23:33 3
+ 1
- 0
Samael няма да доживееш този момент няма да е скоро

Рейтинг :
26.07 2017 в 08:41 2
+ 22
- 10
samael, явно си фен на бензина, лошо няма! Само че ние първо ще гледаме как ти си продаваш/бракуваш бензиновия автомобил. Няма база за сравнение между двата двигателя когато говорим за вредни емисии.
samael
Рейтинг : 31695
25.07 2017 в 16:02 1
+ 38
- 74
НАФТАТА Е ЗА ПЕЧКИТЕ!!!
А ДИМЯЩИТЕ ДИЗЕЛОВИ КЕНЕФИ СКОРО ЩЕ СИ ГИ ЧУКАТЕ У ГЛАВИТЕ!!! С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМ ТОЗИ МОМЕНТ!!!
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.