29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

От Европа, за Европа: тест Ford EcoSport (галерия и видео)

Ford EcoSport бе интересно предложение на “синия овал” за оспорваната битка в сегмента на малките SUV, но в началото нещата не потръгнаха както трябва. Може би причината се криеше в това, че мъникът бе създаден за пазари в Латинска Америка и Азия, от чиито заводи идваше, и не допадна на европейските клиенти. Сега, обаче, нещата взимат сериозен обрат, след като моделът получи толкова масивно обновяване, граничещо със създаването на ново поколение. И започна да се произвежда в Европа – в съседна Румъния.

Обновлението на EcoSport е обхванало всеки един аспект на автомобила – дизайн, интериор, материали, двигатели, задвижване, като този път всеки претенциозен клиент ще намери това, което е търсел.

При обновяването на екстериора, новият EcoSport е „захапал” от дръзкия, динамичен стил на по-големите SUV на Ford - Kuga и Edge. Отпред виждаме по-изпъкнал капак, нова, по-голяма трапецовидна решетка и характерни ъгловати фарове. Дизайнът на задната броня и задните също е обновен, за да придаде по-елегантен и по-изваян вид на автомобила. Клиентите могат да избират между 12 екстериорни цвята и да персонализират още повече своя SUV с контрастиращ цвят на покрива и други елементи.

Интериорът изглежда далеч по-качествен, с по-лесни за управление бутони и меки на допир материали, както и с нова централна конзола.

Новата гама EcoSport за първи път включва спортния вариант ST-Line с по-дръзка и спортна визия, както и по-спортни настройки на окачването и двигателите. Тук виждаме уникални брони и странични протектори, а в салона уникални седалки с частична кожена тапицерия, спортни педали от неръждаема стомана и др.

Генералната новост при компактния SUV е добавянето (най-накрая) на 4х4 задвижване, което го прави истински модел с повишена проходимост. Това се случва в комбинация с дебютиращия в модела нов 1,5-литров дизелов двигател EcoBlue със 125 к.с. и 300 Нм, куплиран с 6-степенна механична скоростна кутия.

Новият агрегат е с редица иновативни технологии като рециркулация на отработените газове под ниско налягане в съчетание с водно-въздушно, интегриран всмукателен колектор за оптимизирана работа, нискоинерционен турбокомпресор за по-бързи и по-контролируеми реакции и система за впръскване на горивото под високо налягане, която е по-откликваща, по-безшумна и предлага по-прецизно подаване на горивото

Системата за интелигентно 4х4 следи сцеплението на колелата с пътната настилка и може да регулира подаването на въртящ момент към предните и задните колела в съотношение до 50/50 за по-малко от 20 милисекунди – 20 пъти по-бързо от едно мигване на окото. Системата неусетно предава въртящ момент между четирите колела и осигурява по-голяма стабилност на пътя, особено при хлъзгави настилки.

На разположение на кросоувъра (но само с предно задвижване) е и многократно награждаваният 1,0-литров бензинов EcoBoost двигател на Ford със 125 и 140 к.с., в съчетание с 6-степенна механична скоростна кутия; и с мощност 125 к.с. с 6-степенна автоматична скоростна кутия с пера за смяна на предавките.

Новият EcoSport е с доста подобрени возия и управление, спрямо предходния вариант. От Ford обясняват, че те специално адаптирани за клиентите в Европа, с оптимизирани пружини, амортисьори, кормилен механизъм, торсионна греда на задната ос, настройки на електронната програма за контрол на стабилността (ESP) и профили на подпомагане на кормилното управление.

Естествено, за да е адекватен на потребителските нужди, новакът разполага и с куп системи за забавление, сигурност и асиситиране на водача. Новата инфо-развлекателна система SYNC 3 се управлява от „плаващия“ 8-инчов сензорен екран. Нова аудиосистема B&O PLAY предлага превъзходно аудио изживяване; с десет високоговорителя, включително монтиран в багажника субуфер. EcoSport предлага за първи път автопилот с регулируем ограничител на скоростта и камера за обратно виждане, а автоматични предни фарове и чистачки със сензори за дъжд също са сред опциите. Технологиите в помощ на водача включват още следене на мъртвата точка (BLIS), контрол на стабилността (RSC) и други.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30739
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.