26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Nissan започва масови уволнения в заводите си в САЩ и Европа

Nissan Motor ще уволни около 10 000 работници в спрените си американски заводи, а от Honda планират неплатен отпуск и освобождаване на повече от половината си персонал в САЩ. Това е планът на японските компании, в отговор на пандемията от коронавирус, която удари особено силно Щатите.

Почти цялата работна сила на Nissan в заводите в Тенеси и Мисисипи, където се произвеждат автомобили и компоненти, ще бъде засегната от съкращенията. В някои от останалите фабрики пък ще има забавяне на заплатите, коментира изданието Nikkei Asian Review.

Сериозни мерки планират и от Honda в 5 от заводите си в Охайо, Алабама и други щати. Компанията има общо 20 000 работници в САЩ, като повече от половината от тях ще са временно освободени до края на април.

Решенията показват как масивни забавянията на икономическите активности заради извънредните мерки, карантината и други фактори, целящи рестрикцията на разпространението на Covid-19, се отразяват реално на икономиката и вдигат броя на безработните и временно освободените.

От Nissan са инвестирали доста сериозно и в Тенеси, и в Мисисипи, където се произвеждат голяма част от SUV-моделите, лекотоварните автомобили и електромобили, носещи голяма част от приходите за компанията. Но производствата в съоръженията бяха спрени на 20 март, заради извънредната ситуация. И макар плановете да бяха за затваряне на поточните линии до 6 април, според настоящата ситуация, паузата ще е чак до края на месеца.

Служителите, засегнати от мерките, няма да получат обезщетения от Nissan, но от компанията заявяват, че ще ги наемат отново веднага след като фабриките рестартират производство. Дотогава, хората ще трябва да се възползват от програмите за безработни.

Nissan планират и значителни съкращения в Европа. Компанията възнамерява да уволни по-голямата част от 6-те хиляди свои работници във Великобритания и около 3000 души в завода си край Барселона, Испания.

Honda, които са произвели над 1,2 милиона автомобили в САЩ през 2019 година, спряха работата на фабриките си на 23 март. Компанията ще изплати пълни заплати на служителите до тази неделя. След това, служителите ще бъдат инструктирани как да се възползват от мерките за безработни на местните власти в различните щати.

Всички останали автомобилни производители в САЩ също вземат мерки за защита на бизнеса си от забавянето на икономиката. От General Motors решиха да отложат плащанията на 20% от заплатите за около 69 000 свои служители в САЩ и по целия свят. Според местни медии, Fiat Chrysler Automobiles планират да намалят с над 20% заплатите за три месеца, но да възстановят сумите по тях до една година.

Исковете за безработица в САЩ вече са около 6,64 милиона за периода от 28 март досега, като броят е двойно по-голям от седмицата преди това. Най-засегнати са сектори като ресторантьорство, продажби на дребно и хотелиерство, но освободените от производствената индустрия, включително автомобилната, нарастват.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36798
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.