19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 дни до старта на рали Breslau Poland 2016

Българи на старта на най-голямото оф-роуд състезание в Европа

Точно 10 дни остават до старта на Breslau Poland 2016 – най-голямото и едно от най-старите оф-роуд състезания в Европа. Надпреварата, която от няколко години насам се организира от родния мотоспорт доайен Александър Ковачев, ще предложи 8 дни уникален екшън (между 2 и 9 юли 2016) в Полша на над 150 машини във всички класове – мотоциклети, ATV, SSV, 4х4 автомобили и камиони.

Традиционно, Breslau Poland Rallye е разделено на категории „крос кънтри” (скоростен рали рейд) и „екстрем” (класическият за полската надпревара тежък оф-роуд, комбиниращ скоростни отсечки с преодоляване на тежки препятствия), което на практика събира две отделни оф-роуд състезания в едно. В първия случай общата състезателна дистанция, която ще трябва да покорят състезателите е близо 2000 км, а екстремното трасе е с обща дължина от около 1800 километра.

Изключително сме горди от факта, че на старта на Breslau Poland 2016 тази година ще има българско участие, след като за последен път нашенци участваха на организираната от Алекс Ковачев надпревара през 2014 г. тогава, ветераните Петър Ценков и Иван Маринов грабнаха среброто в клас „крос кънтри” при автомобилите, като изпуснаха с 52 секунди титлата в последния етап.

Сега, на стартовата арка в рали-рейд класа на оф-роуд маратона в Полша ще застанат две български машини – SSV бъгито на Цанко Цанков и Зорница Тодорова (победители от Balkan Offroad Rallye 2015 – състезанието, познато и като „Българското рали Бреслау”) и ATV-четириколката, пилотирана от Васил Томов, сребърен медалист от Balkan Offroad 2015.

За тях, а и за всички останали участници, Сашо Ковачев и неговият екип са спретнали страхотни трасета, предимно из масивните военни полигони на Северозападна Полша, които ще предложат по много от всичко – прах, вода, кал и технична навигация, която често се оказва решаваща за победата в Breslau Poland.

Както и в предишните издания, феновете ще могат да следят надпреварата в реално време на сайта на Breslau, благодарение на сателитни тракери във всяка една състезателна машина. Ежедневни новини, снимки и видео ще има и във фейсбук страницата на надпреварата.

Рали Breslau Poland дава старта на един вълнуващ „Бреслау 2016” сезон, който ще бъде последван от шестото издание на международния оф-роуд маратон Balkan Offroad Rallye, който ще стартира на 10 септември в самото сърце на София. И една голяма новина – паралелно с оф-роуд състезанието, в България ще се проведе и Balkan Classic Rallye – 8-дневно рали състезание за „исторически” автомобили (леки коли без 4х4 задвижване и турбо, произведени между 1962 и 1982 година), които ще се надпреварват по макадамови трасета, с навигация по пътна книга, в духа на най-големите световни състезания от този тип като легендарното Safari Rally.

Финалът на сезон 2016 ще даде тридневната надпревара Baja Deutschland в Германия, която ще събере близо 300 състезателни машини на гигантско затворено трасе край Лайпциг от 30 септември до 2 октомври.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12764
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.