23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Автокаско и състезания на писта: плюсове и минуси

Снимка: LAP.bg

Автомобилните ентусиасти, които не желаят да бъдат наричани "джигити" по новинарските емисии, стават все повече и повече. Те отдавна са осъзнали потенциалните опасности, които ги грозят при "даване на газ" по пътищата и затова от край време се преориентират към автомобилните писти.

а да вземе участие в аматьорско състезание или просто нормален "трак дей", шофьорът може да използва и собствената си кола. Организаторите държат автомобилът да е с редовни документи (ГТП, ГО), а шофьорът да е с валидно свидетелство, разрешаващо управлението на МПС. Автокаското за подобен вид мероприятия не е задължително, а по-скоро препоръчително. Единствено когато в полицата е отбелязано, че автомобилът "участва в състезания", тогава бихте имали шанса да бъдете обезщетени от застрахователя при евентуален инцидент с материални щети.

Лошото тук е, че застрахователната премия при този вид автокаско е три пъти по-висока от нормалната. Тоест ако автомобилът ви е застрахован за 18,000 лв, премията ви в нормални условия ще е 1000 лв годишно. Ако предпочетете да се възползвате от "рисковото" каско, то премията ще е 3000 лв, а оценката отново ще остане 18,000 лв.

Какви са плюсовете и минусите на подобен вид автокаско?

Минусът е един - високата сума на премията, както казахме по-горе. Не можете при "редовно" автокаско да дозастраховате определен уикенд по някаква тарифа. Тоест или сте с нормална застраховка цяла година, или сте с рискова.

Плюсът е ясен - застраховката ще покрие неприятни събития, настъпили на писта, които няма да бъдат отразени от нормалната. Единствените документи, които ви трябват при завеждане на щета, възникнала в състезателни условия, са протоколи от служители на КАТ-МВР, които трябва да посетят местопроизшествието. Напоследък забягваме по-често на автомобилната писта край град Серес в Гърция, та за там ще трябва да повикате служители от местната полиция, които да изготвят необходимите документи.

Заслужава ли си инвестирането в подобен вид застраховка? Лична преценка. Със зачестилите тази година инциденти с материални щети по състезателните писти, може би е добра идея да калкулирате застраховката си спрямо вашия автомобил и да прецените дали е добра идея за догодина.

Лично мое мнение е, че за да изкарам колата си на писта, съм с психическата подготовка, че може да счупя нещо (двигател, скорости и т.н.) или да сгреша и да я блъсна. Общо взето съм я прежалил. Естествено, не излизам от бокса с идеята да се върна пеш, но всичко се случва. Та в този ред на мисли поне аз не смятам, че бих си направил подобна рискова застраховка. Лична преценка, както писах...



Рейтинг :
09.09 2023 в 09:06 1
+ 0
- 0
sffsdf4609
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.