22 юни 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

БФАС и СБА отбелязаха 60 години съвместна дейност

На Автомобилен салон София 2017, съвместна пресконференция дадоха Съюзът на българските автомобилисти и Българската федерация по автомобилен спорт. Пред журналистите застанаха председателите на СБА инж. Емил Панчев и на БФАС доц. Владимир Илиев и две легендарни имена от българската автомобилна спортна история – Илия Чубриков и Роберт Кюркчиев.

Срещата стартира подобаващо на щанда на БФАС на откритата площ с дрифт -демонстрация от страна на пилотите на федерацията. Това е и най-високо октановата зона на изложението, където всеки ден посетителите имат възможност да видят състезателни автомобили от различните дисциплини. В събота и в неделя на щанда ще присъстват „пистарите“ по затворен маршрут с техните автомобили.

Емил Панчев отбеляза, че това лято СБА отпразнува своя 60 годишен юбилей, като лично президентът на ФИА Жан Тод е посетил празника на Съюза. Заедно с това българският автомобилен спорт също празнува своята 60-годишнина, първоначално като републиканска спортна комисия към БАТК (Български автомобилен и туринг клуб), а след това и обособяването на отделна федерация - БФАС.

Обявеният за най-великия автомобилен български пилот Илия Чубриков разказа за първите стъпки на автомобилния спорт у нас, за първото си участие и победа в Трансбалканското рали с Булгар Рено 8 Гордини, произведено в България. Той е един от само тримата български пилоти печелили Рали България (другите двама са Димитър Илиев (2007, 2012) и Крум Дончев (2008).

С ясни спомени от онези години се разписа и 94-годишния автомобилен ас и първият българин оставил името си като победител в най-голямото наше рали - Златни пясъци – Роберт Кюркчиев. Той празнува и 50 години от победата му като първия български балкански шампион, отделно е единственият български състезател в три от стартовете на рали Монте Карло, спечелил е първата европейска титла за страната ни в планинските изкачвания и т.н. Кюркчиев и Борис Гачев са единствените останали живи сред основателите на СБА.

Председателят на БФАС Владимир Илиев благодари на всички автомобилни пилоти от различните дисциплини, че въпреки трудните времена успяват да участват в състезания. Той благодари и на Българския спортен тотализатор за подкрепата и помощта, като изтъкна, че това е единственият спонсор на БФАС.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:27 1
+ 0
- 0
sffsdf29040
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.