27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българите доминират в квалификациите за финалния кръг от ИЕШ по мотокрос в Троян

Снимка: LAP.bg

Българските състезатели по мотокрос доминираха в почти всички класове днес в Троян, където се проведоха свободните тренировки и квалификациите за финалния кръг от източноевропейския шампионат по мотокрос. Стартовият списък включваше общо 95 състезатели от 8 държави (България, Турция, Гърция, Молдова, Македония, Кипър, Румъния и Сърбия).
Родните пилоти не успяха да запишат най-добро време единствено в клас МХ65, където най-бърза обиколка завъртя румънският състезател Мариус Поповичи (КТМ) – 1:58.507 минути, следван от гръцкия пилот Антониос Сагмалис (КТМ), който остана на 1.727 секунди. Трети се нареди третият във временното класиране Кристиян Иванов (KTM), а водачът в момента Димитър Грозданов завърши на четвърта позиция днес.

В клас МХ85 лидерът във временното класиране Жулиян Георгиев (КТМ) записа най-добро време от 1.52.810 минути. Втори на само 1.598 секунди остана Румен Мирчев (Yamaha), а трето време даде Вили Василев (КТМ). Проблеми с коляното възпрепятстваха един от фаворитите в Балканския шампионат Алекс Димитров (КТМ) да даде най-доброто от себе си днес и той се прибра след първата обиколка от квалификационната сесия. В момента Димитров се намира на 18 т. зад Георгиев (186 т.) и въпреки контузията ще излезе натрасето утре.

В клас МХ2 на домашното трасе в Троян без изненада най-добре се представи пилотът на домакините Майкъл Иванов, който даде най-добро време от 1:36.630 минути, оставяйки на 3.398 секунди Хакан Халми (КТМ), следван от Иван Петров с време 1:40.172 минути. Проблем с двигателя сполетя втория във временното класиране Кристиян Ангелов (Yamaha), поради което той не излезе на квалификацията. В случай, че повредата е отстранена, българският пилот ще потегли утре от последна позиция. Такава е подредбата и в клас МХ2 Junior от квалификациите днес, където обаче битката ще е за разпределението в челната тройка след шампионската титла, тъй като тя вече е притежание на Валентин Роглев (Kawasaki), който днес караше спокойно и се нареди на 9-тото място.

В клас МХ1 македонецът Християн Илиоски (Yamaha) отново даде заявка за първото място утре, записвайки най-бърза обиколка за 1:41.200 минути. С второ време – 1:41.640 остана Николай Йовчев (Honda). Трети, на 0.979 сек от първия се нареди Калоян Илиев (KTM), за който троянското трасе е почти домашно, а водачът във временното класиране Тодор Тотев (Honda) завърши на четвърта позици.

За пореден път най-голям брой (36) състезатели включваше клас МХ, където днес освен квалификацията се проведе и първият състезателен манш. Въпреки усилията на Юлиян Райчев (Kawasaki), Мартин Тодоров (Yamaha) поведе след първата обиколка, следван от Тони Цветков (Kawasaki). Малко след това обаче Цветков беше изпреварен първо от Райчев, а след това от третия Веселин Малинов (Yamaha) и Васил Стоянов (Kawasaki) и остана на четвъртата позиция. На стартовата решетка тук се наредиха и две дами Мариела Гогова (Yamaha) и Глория Даковска (КТМ), които завършиха съответно на 22-ра и 32-ра позиция.

Официалното откриване на Гран при България е утре от 10.30 часа, след което започват и самите стартове за финалния кръг от източноевропейския шампионат по мотокрос.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:33 1
+ 0
- 0
sffsdf3200
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.