26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българите вече балкански шампиони по мотоциклетизъм на писта

Снимка: LAP.bg

Българските състезатели по мотоциклетизъм на писта за пореден път доказаха, че и без много средства, могат да се взимат шампионски титли. С перфектното си представяне в 7-мия кръг от Балканския шампионат, който се проведе на писта „Серес” този уикенд (15-17 юли) нашите момчета за пореден път показаха професионализъм и отново станаха предсрочно балкански шампиони въпреки силната конкурнция в различните класове.

SUPERBIKE: Красен Кънчев за трети път източноевропейски шампион

Южната ни съседка посрещна състезателите с горещ асфалт и близо 40 градусови жеги, които се оказаха истинско предизвикателство за някои от пилотите. Едва 6 от стартиралите 12 състезатели успяха да завършат наситеното с неочаквани обрати, изпреварвания и технически проблеми състезание в безспорно най-интересния клас Superbike, където в отсъствието на Мартин Чой (BMW) Балканската титла предсрочно си осигури Красен Кънчев (BMW). 

Българските състезатели стартираха агресивно, като Димитър Митов (BMW) се опита да поеме лидерството, но бе задминат от пилота на домакините Мегнис Сотириос (Yamaha). Пред собствена публика Сотириос не даде шанс на нашите момчета и водеше от началото до края на надпреварата, завъртайки 17-те обиколки за 23:00.065 минути. Зад него в средата на първата обиколка състезателят от Велико Търново, който следваше плътно гръка, бе изпреварен от Кънчев и двамата започнаха битка помежду си. В 10тата обиколка балканският шампион от 2015 получи технически проблем, излезе извън пистата и се забави около 10 секунди, което даде възможност на Митов да мине напред и да завърши втори на 12.450 секунди след Сотириос, регистрирайки едно от най-добрите си състезания от началото на сезона.

В същото време проблемите за Кънчев продължиха до последно. На 14тата обиколка при влизане в първия шикан той изпусна предницата и падна, но успя да се върне в надпреварата и да завърши на приличното пето място, което му беше достатъчно, за да си осигури титлата за 2016. Възползвайки се по перфектен начин от грешките на другите пилоти, Красимир Попов (Kawasaki) избра да кара на сигурно и съвсем заслужено се позиционира на четвърта позиция. В същото време падане в третата обиколка прекрати надпреварата за Владислав Димитров (BMW).

Битката при SSP600 ще се реши в Плевен

В клас SSP600 българите също показаха класа,въпреки гръцката доминация. Победата в тази категория грабна 16-годишният талант на домакините Димитриус Каракостас (Honda), който водеше от старта до финала. Зад него обаче родните пилоти не отстъпваха в борбата за челната тройка. Пламен Петров (Yamaha) изпревари Александър Георгиев (Honda) на старта, като след това се справи и с румънския ветеран Йонел Паскота (Yamaha). На третата обиколка обаче моторът му поднесе, което даде възможност на Георгиев и Бойко Божинов (Yamaha) да минат напред. В крайна сметка Георгиев завърши на втора позиция състезанието с разлика 13.419 от първия, докато на предпоследната обиколка Петров реши да атакува и се озова без проблем на третата стълбичка на подиума.

Преди последния кръг от Балканския шампионат лидер с актив от 139 точки е Паскота, следван, но борбата за тройката в SSP600 продължава с пълна сила в Плевен.

Турчин взе победата във F600, титлата е българска

В клас F600 победата в Серес грабна турският пилот Осман Фандир (Yamaha), който пресече финалната линия 5.167 секунди преди българинът Красимир Михайлов (Kawasaki). Подиумът допълни друг турчин – Алие Юджин, но най-щастлив на пистата бе състезателят от Троян, който благодарение на актива от 165 точки спечели балканската титла и в тази категория. Припомняме, че миналата година Михайлов стана балкански шампион в F1000. Втори в генералното класиране с актив от 75 точки е Павел Драганов, който пропусна кръга в Южната ни съседка и сега ще трябва да спори за среброто с румънеца Богдан Колеандра (само на 2 точки от него) в последното състезание.

Първа Балканска титла за Нейчев във F1000

Въпреки, че почти буквално остана без електроника малко преди старта на надпреварата в клас F1000, фаворитът Атанас Нейчев (Aprilia) показа страхотна скорост и триумфира с победата, оставяйки на 2.890 секунди македонецът Слободан Ивчевски (Honda). Страхотен дебют в тази категория записа дебютантът Николай Захариев (BMW), който с разлика от близо 13 секунди се нареди на третата позиция. Така с актив от 151 точки Нейчев грабна първата си титла в Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта кръг преди неговия финал. Падане в първата обиколка извади от играта Михаил Атанасов (Suzuki), който обаче все още има шансове да стане републикански шампион.

Милен Георгиев е Балкански шампион в SP125

В клас SP125 Милен Георгиев (Aprilia) не изневери на перфектното си представяне от началото на годината, направи блестящ старт и отвя конкуренцията, триумфирайки на „Серес” с време 16.09.028 минути. Прибавяйки още 25 ценни точки в актива си Георгиев вече има 165 и е сигурен Балкански шампион при най-малките кубици за 2016-та, а от 2017-та вече ще кара само в клас SSP600. Втори в Гърция финишира Здравко Маринов (Aprilia), който ще води борба за среброто в Балканския шампионат с Жулиета Ленкова (Aprilia), която пък пропусна надпреварата в Гърция.

Родните състезатели имат отлични шансове да постигнат целите си във финалния кръг от Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта, тъй като той ще се състои в Долна Митрополия (Плевен) на 2 октомври.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:14 1
+ 0
- 0
sffsdf14045
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.