25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Български студенти участват във Formula Student

"Формула Стюдънт" (Formula Student) е най-доказаното образователно мотоспорт състезание в Европа, ръководено от „Институцията на Машинните Инженери” (Institution of Mechanical Engineers). Подкрепен от индустрията и високопоставени инженери, като патрона Рос Браун, състезанието цели да вдъхнови и развие предприемчивите и иновативни млади инженери. „Формула стюдънт” е водещото Европейско състезание за студенти, които искат да придобият опит в иновативен състезателен отбор.

Инженерен проект от висок клас, изключително ценен от университетите и обикновено е част от учебната програма, Formula Student се разглежда от мотоспорт индустрията като задължително условие за завършващите инженери, което е своеобразен преход от университета към работното място. Мисията е младите инженери да бъдат запалени и окуражени да се насочат към инженерна кариера.

Целта на състезанието е да предизвика студентите да заченат, проектират, построят, оценят, представят и да се състезават като отбор с малка едноместна състезателна кола в серия от статични и динамични дисциплини. Форматът на събитието е такъв, че позволява идеална възможност за студентите да демонстрират и развият своите способности, за да създадат сложен и интегриран продукт в изискващата атмосфера на мотоспорт състезание.

Университети от цял свят се включват в предизвикателството да проектират и построят едноместна състезателна кола с цел да се състезават в статични и динамични дисциплини, които демонстрират техните познания и тестват изпълнението на болида. Участие взимат над 600 отбора от цял свят. Статичните дисциплини включват бизнес план, бюджетно разпределени, проектиране и документация на колата. Динамичните дисциплини са ускорение (acceleration), латерално ускорение (skid pad), най-бърза обиколка на писта (autocross) и състезание за издържливост (endurance race).

Началото на първия български отбор във Formula Student беше поставено през 2014-та година от 5 студенти от Немски факултет. Проектът веднага е подкрепен от Транспортен Факултет, от Немски Факултет и от Машинно-Технологичен Факултет. ​Създава се отбор от мотивирани и проактивни студенти, които се заемат със задачата да проектират първата българска формула за състезанията Formula Student и да премерят сили със свои връстници от цял свят. Получават подкрепата на сериозни фирми: "Шефлер", "Mcomposit", "Йонитех", "Сенсата", "Бош", "Шенкер" като златни партньори, "Сименс", "Ванико", "Накмаш", "Дебулко", "Бриколаж", "Тунинг партс", "Bilstein group". След дълъг денонощен труд, първата кола е готова и отборът поема за състезанията в Италия в края на юли.

Отборът се представя добре на статичните дисциплини, но не отговаря на едно от условията на техническата комисия, заради което колата не е допусната до динамичните дисциплини и с точките, които са спечелили, отборът се класира на 28-мо място от 40 отбора в клас ДВГ. Колата не показа своите възможности на пистата Рикардо Палети във Варано, но началото е поставено и целта изпълнена - да се поставят основите на най-престижния студентски проект и в България, с цел развитие на качеството на инженерното образование и засилването на интереса на българските младежи към инженерните специалности.

В момента, българският отбор e готов за предизвикателството на състезание в Унгария, а целта на проекта е всяка година да се сформира нов отбор от студенти, за да се развива колата и да се подобряват резултатите. По този начин има и сериозна приемственост между отделните студенти.

Повече за българския отбор може да научите от официалната му страница http://formulastudentbg.com/, а свежи новини и снимки ще откриете във фейсбукстраницата на талантливите студенти с гориво в кръвта: https://www.facebook.com/TURacingTeam/



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:12 2
+ 0
- 0
sffsdf15054

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:05 1
+ 0
- 0
sffsdf15054
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.