29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българските състезатели по мотоциклетизъм на писта готови за Серес

Българските състезатели по мотоциклетизъм на писта са напълно готови за предстоящия състезателен уикенд в Серес, Гърция. Миналата събота и неделя по-голямата част от родните състезатели използваха прекрасното време у нас, за да потренират в първия трак дей на писта “Дракон”, организиран от ZedMoto. Ето какво споделиха те за Auto.offnews.bg преди двата кръга в южната ни съседка:

SP125: Милен Георгиев готов за дубъл в Гърция

В най-малкия клас SP125 победителят от Плевен Милен Георгиев (Aprilia) е готов да направи хеттрик на Серес, като вземе победата в двата поредни кръга.

“Нямам търпение за старта. Тръпката е голяма. “Серес” е много хубава и натоварваща писта. И в двата класа конкуренцията е голяма, но все пак засега в SSP600 не гоня позици. Доколкото разбрах ще има нови попълнения в 125 сс - представители на Румъния и Гърция и определено ще се получи интересен уикенд” - каза Милен Георгиев преди старта.

Той обаче ще трябва да се справи със силната конкуренция на Жулиета Ленкова (Aprilia), която едва не му отмъкна първото място в драматичното състезание край Плевен.

“Състезанието в Гърция се очаква да бъде изключително интересно. Състезателите от Румъния са също доста голяма конкуренция и може да има изненади. Аз обаче се чувствам готова, надявам се и времето да е с нас този път. Мисля, че челната тройка при нас все още не е предсказуема” - каза Жулиета преди старта.

Formula 600 и Formula 1000

В клас Formula 600 битката между двамата съотборници в Троян Мото клуб Павел Драганов (Kawasaki) и Красимир Михайлов ще се пренесе в Гърция. Припомняме, че вторият кръг на “Серес” миналата година спечели Михайлов, който се очертава и кандидат №1 за победата този уикенд:

“Според мен Краси е абсолютен фаворит на “Серес”. Мисля, че се очертава доста интересно състезание.” - каза Драганов преди старта.

Тук изненада може да поднесе дебютантът тази година Янислав Димитров (MotomaniaBG, Yamaha), който след тренировъчния уикенд на “Дракон” е напълно подготвен да атакува челната петица.

Както в по-малката „формула”, така и при 1000 сс машини страстите са големи, напрежението - също и победителят не е ясен. В Плевен обаче, пилотът от шуменския клуб „The Devils MC” Михаил Атанасов (Suzuki) показа „рогата” си и впечатли със завидна форма и мотивация. Атанасов обаче има не-лека конкуренция в лицето на Атанас Нейчев (Тийм Гис, Aprilia) който пък от своя страна все още разработва мотоциклета си и се учи на новата марка. Третото място в Плевен отиде при Йордан Алексиев (ЗедМото, Suzuki).

“Бяхме подготвени за мократа писта, чувствах се уверен. Конкуренция винаги има, но аз познавам трасето доста по-добре от Нейчев, затова нямах притеснения в Плевен. На "Серес" не се чувствам толкова комфортно както в Долна Митрополия, другите в класа познават пистата повече и мисля, че тук може да има друг победител” - каза Михаил Атанасов.

В клас SuperSport 600 Бойко Божинов (Зедмото, Yamaha) отбеляза качествена победа над румънския ас Йонел Паскота (Yamaha). Още в Плевен се видя, че Паскота изобщо не бе доволен от второто си място на подиума и явно се закани да възвърне доминацията си в шампионата в Серес, отбелязаха от БФМ. Божинов от своя страна ще се изправи както обикновено срещу общо десет конкурента от северната ни съседка, но пък неговият рейд ще бъде подсилен от Александър Георгиев (МСК Плевен, Honda) и Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Yamaha) които от своя страна на бяха най-„щастливите” пилоти на мокрия Плевен.

На стартовата решетка на пистата в Серес ще видим и Горан Цървишки (Тексим Моторспорт, Yamaha), и Пламен Дамянов (Зедмото, Honda). След дълго лекуване на травми в редиците на ЗедМото се завръща и Светлин Иванов (Yamaha). Първо участие за сезона ще направят и двамата пилоти на АИТ Рейсинг Тийм – Боян Бончев (Yamaha) и Ангел Траков (Yamaha).

Изненади в клас Superbike

С най-голям интерес в предстоящите два кръга на писта “Серес” се очаква надпреварата в клас Superbike, където в играта се завръща Мартин Чой - състезателят, впечатлил всички със спортния си героизъм в 24-те часа на Льо Ман. Чой очаква нов мотоциклет от Чехия и е напълно възможно да подобри рекорда за най-бърза обиколка. На вчерашната среща с медиите, която беше организирана от БФ Мотоциклетизъм Мартин Чой сподели, че все още не е възстановил от 24-те часа на Льо Ман, но ще направи всичко необходимо, за да спечели стартовете в събота и неделя на Серес.

„Определено пистата ми е любима и държа рекорда за най-бърза обиколка (1.18.02 мин). Предстоят ми много тежки състезания до края на годината и може би няма да рискувам да подобря това време, но не се знае. На Льо Ман се чувствах фантастично! 100 000 човека публика, надпреварата започна с българския химн, не може да се опише. Щастлив съм , че завършихме и сега се възстановявам, но ще бъда на линия за уикенда и нямам търпение пак да карам”, сподели Чой.

Състезанието ще е изключително оспорвано, тъй като победителят в първия кръг в Долна Митрополия и източноевропейски шампион за 2015 Красен Кънчев (BMW) също се е устремил към победата.

„За новия сезон се спрях на новия модел на BMW S1000RR, като първите тестове направих на пистата в „Серес” няколко дни преди първия кръг в Плевен. Имах точно два дни, през които да се запозная с мотоциклета и да работя върху настройките на доста този доста различен модел. Въпреки краткото време свършихме доста работа, което си пролича и в Долна Митрополия. Сега ни предстои втори кръг в „Серес”. През тази седмица направихме доста подобрения по електрониката на мотора и се надявам той да е доста по-добър. Всъщност, това е единственотно, което различава мотоциклета от заводския модел. Като цяло той е клас Superstock. Сигурен съм обаче, че предстои ни едно вълнуващо състезание.” – каза Красен Кънчев преди старта.

Подиумът в първия кръг допълни Владислав Димитров (BMW): “Отиваме на “Серес” с мисълта за добро представяне. Това ще ни е задачата и ще направим всичко посилите си, за да я изпълним. “Серес” е доста по-технична писта и определено там ще съм по-бърз” - каза състезателят от Плевен преди старта.

Абсолютен фаворит в клас Superbike безсъмнение е Мартин Чой, но в стартовия списък ще има изненади. Родните пилоти вече заминаха за Гърция, тъй като състезателният уикенд започва още утре със свободните тренировки. Първият старт е в събота от 14.10. Състезанията в различните класове продължават до 17.00 часа, когато е награждаването на призьорите. За третия



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:23 1
+ 0
- 0
sffsdf10136
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.