19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018: хаос при мотоциклетите след етап 10

Че рали Дакар 2018 е най-тежкото и най-драматичното от години насам, ни става ясно всеки божи ден - отпадане на претенденти, разместване на класирането, тежки трасета, скандали... Въобще - истински "Дакар".

Десетият етап на офроуд маратона също не направи изключение, както предходните. Отсечката от Салта до Белен бе изключително драматична, най-вече в класа на мотоциклетите, който се доказа като най-оспорвания до момента и всеки ден се случваше нещо, което обръща нешата с главата надолу.

Скоро след началото на 370-километровата отсечка, всички претенденти за победата направиха сериозна навигационна грешка, карайки всеки по следите на предния, която им костваше огромна загуба на време. Кевин Бенавидес (Honda), Тоби Прайс (КТМ), Антоан Мео (КТМ), Рики Брейбек (Honda), Стефан Швитко (КТМ) и Хоан Бареда (Honda) се загубиха толкова сериозно, че теоретично губят всякакви шансове за победата и ще пият по една студена вода на финала в Кордоба. Бареда загуби 38 минути спрямо водача, Бенавидес 47, Прайс 49, Брейбек 56, а Швитко - почти час.

Но техните изпитания са нищо, в сравнение с драмата на доскорошния водач в генералното класиране Адриан Ван Беверен. Пилотът на Yamaha се движеше доста добре, без навигационни грешки и можеше да си осигури супер преднина като лидер. Но жестоко падане, едва на три километра преди финала на етапа, сложи крайн на участието му в рали Дакар 2018. Ужасен ден за Беверен! И не по-малко ужасен за брата на Кевин Бенавидсе - Лусиано, който е заводски пилот на КТМ. На път да завърши в топ 10 при дебюта си за рали "Дакар", по-малкият Бенавидес падна лошо и бе откаран в болница.

От цялата хаотична ситуация успя да се възползва Матиас Валкнер (КТМ). Бившият мотокрос шампион се справи брилянтно с етапа, взимайки дневната победа с 11 минути аванс пред пилот на Husqvarna Пабло Кинтания. Така, Валкнер е новият лидер в генералното класиране и преднината му от съответно 39 и 41 минути спрямо пилотите на Honda Бареда и Бенавидес за момента ни кара да си мислим, че КТМ е на път да вземе своята 17-та поредна титла в рали "Дакар". И за 4-ти пореден път с различен пилот.

При автомобилите, Стефан Петерханзел (Peugeot) взе поредна етапна победа, но и нещо повече - французинът се изкачи до второто място в генералното класиране, след като Насър ал Атия (Toyota) имаше технически проблеми и завърши деня едва на 10-то място, на почти половин час след Петерханзел. Втори за деня финишира Жиниел Де Вилиерс (Toyota), но победителят от Дакар 2009 е едва пети във временната подредба, на час и 20 минути след водача.

А водач при автомобилите продължава да бъде Карлос Сайнц. Матадорът кара малко по-предпазливо, тъй като има шанса да завърши рали Дакар след няколко поредни отпадания и то как - с купата в ръце. Двукратният WRC-шампион се класира трети в етапа, а преднината пред съотборника му в Peugeot Стефан Петерханзел е повече от комфортните 50 минути. Ал Атия допълва топ 3 с 1,22 часа пасив спрямо лидера.

При камионите, пилотът на Iveco Тон Ван Генухтен взе втората си етапна победа в рали Дакар 2018. Генухтен успя да изпревари съотборника си Федерико Виягра с едва 33 секунди, а третият за деня - Серхей Вязович (МаЗ) пристигна 11 минути след гонещите се пилоти на Iveco.

Виягра, между другото, успя да стопи преднината на лидера в генералното класиране Едуард Николаев (Камаз, 4-ти за деня) с цели 20 минути, като сега аржентинецът е зад руснака на мако по-малко от 25 минути. Теоретично, ако нещата продължават по същия начин, има шансове за битка до последния етап, която да определи шампиона при тежкотоварните. Междувременно, Вязович се завърна на третото място във временната подредба.

В класа на ATV-четириколките борбата се очертава за второто място, след като Игнасио Касале е едноличен доминант с час и 40 минути аванс пред най-близките конкуренти. Зад него, обаче, Йеремиас Фериоли и дебютантът в рали Дакар Николас Кавилясо са с разлика в генералното от по-малко от две минути, след като "новобранецът" взе първата си етапна победа в маратона.

В класа на SxS бъгитата, битката също е за второто място, след като Рейналдо Варела (Can Am) има солиден аванс от почти 50 минути пред Патрис Гаруст (Polaris) и почти час пред третия в класирането Хуан Рамос (Can Am).

Днес рали Дакар 2018 се отправя от Белен към Чилесито с 280-километров специален етап, най-интересната част от който ще са дюните на Фиамбала. Най-бързите 25 машини от всички класове от предходния ден ще стартират в микс между мотори, коли и камиони, а за мотоциклети и ATV етапът ще е маратонски (втори за ралито) и довечера пилотите ще са в отделен бивак, без право на асистенция. Може би утре рали Дакар отново ще е с главата надолу...

Не пропускайте страхотната галерия от етап 10, намираща се над статията!



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 2
+ 0
- 0
sffsdf30461

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30461
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.