20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Ботас с историческа първа победа в Сочи

Валтери Ботас (Mercedes) записа историческа първа победа в кариерата си във Формула 1. Финландецът триумфира в четвъртия кръг от шампионата в Сочи и се превърна в третия различен победител от началото на сезона. Втори и трети останаха пилотите на Ferrari Себастиян Фетел и Кими Райконен, които бяха много бързи, но в крайна сметка не успяха да се възползват от превъзходството си над Mercedes през целия уикенд.

Ботас стартира превъзходно от трета позиция и още във втория завой вече бе лидер на колоната. Пилотът на Mercedes започна да трупа аванс пред втория Фетел, която достигна до 6 секунди, но след 20 обиколки германецът започна да се доближава. Това принуди Mercedes да вкара Ботас в бокса, за да смени амортизираните ултра меки гуми с такива със супер мека смес.

В същото време Фетел остана на трасето още няколко обиколки, в които опитваше да увеличи преднината си и да излезе пред Ботас след спирането си в бокса. Това обаче не се случи, не и без помощта на механика на предна лява гума, който се забави с близо 2 секунди. Фетел отново се озова втори и продължи гонитбата. До края на състезанието германецът бе по-бърз от Ботас, но трафикът и постепената деградация на гумите не му позволиха да се доближи на дистанция, предполагаща атака.

Зад двамата Кими Райкнонен направи силно състезание и необезпокояван от никого допълни подиума. Тежък ден имаше Люис Хамилтън (Mercedes), чиито болид започна да прегрява в началото на надпреварата и той трябваше да намали темпото, изоставайки фатално от лидерите. В крайна сметка Хамилтън завърши четвърти.

Петото място остана за Макс Верстапен (Red Bull). Неговият съотборник Даниел Рикардо приключи бързо надпреварата, след като само за четири обиколки спирачките на задно дясно колело прегряха и той беше принуден да се прибере в бокса. Отличен ден записаха пилотите на Force India Серхио Перес и Естебан Окон, заели съответно 6 и 7 място. Топ 10 допълниха Нико Хюлкенберг (Renault), Фелипе Маса (Williams) и Карлос Сайнц (Toro Rosso).

Фернандо Алонсо преживя последния кошмар, след като неговият McLaren не успя да завърши дори загряващата обиколка. Съотборникът му Щофел Вандорн пък остана на 14 място в състезанието.

След Гран при на Русия лидер в шампионата продължава да бъде Себастиян Фетел с актив от 86 точки - с 13 повече от Хамилтън. Ботас се доближи до съотборника си с актив от 63 точки.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:49 1
+ 0
- 0
sffsdf24266
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.