29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Даниел Рикардо спечели откаченото състезание в Баку

Даниел Рикардо (Red Bull) спечели осмия кръг от шампионата на Формула 1 по улиците на азербайджанската столица Баку. Австралиецът се оказа печеливш в най-странното състезание за сезона, което предложи много инциденти, наказания и изпреварвания. Втори в надпреварата завърши Валтери Ботас (Mercedes), а Ланс Строл (Williams) се превърна в най-младия новобранец, стъпвал на подиума.

Рикардо започна от десета позиция, след като се удари в квалификацията. Той обаче се възползва от хаоса в първата една трета от състезанието. Люис Хамилтън поведе от първа позиция, но още в началото имаше инциденти, след като съотборникът му Валтери Ботас и Кими Райконен (Ferrari) прекрачиха разумната граница и се удариха. Това доведе до падане в класирането и на двамата, като Ботас трябваше да си пробива път напред от самия край на колоната.

До средата на състезанието имаше още няколко излизания на колата за сигурност, включително и прекратяване на надпреварата заради твърде много отломки по трасето. В тази фаза две от тлеещите войни в кервана се разпалиха с пълна сила. Съотборниците във Force India Естебан Окон и Серхио Перес се блъснаха, което доведе до отпадането на втория. Това се случва само две седмици след като двамата си спретнаха скандал по време на състезанието в Канада заради отказа на Перес да пропусне по-бързия от него Окон.

Далеч по-важно за изхода на шампионата обаче бе това, което се случи между Люис Хамилтън и Себастиян Фетел. По време на едно от излизанията на автомобила за сигурност лидерът Хамилтън намали рязко и следващият го Фетел го удари отзад. Германецът не сдържа нервите си, изравни се с британеца и блъсна с гумите си тези на Хамилтън, недоволен от изненадващия ход на пилота на Mercedes. В следствие на този шокиращ епизод Фетел бе наказан с 10 секунди. Хамилтън пък трябваше да направи допълнително спиране в бокса, за да бъде поправен предпазителя на главата, който се беше разместил. Така след двете непредвидени посещения и двамата вече нямаха шанс за борба за първото място. 

Това беше и моментът, който Дани Рикардо хвана и използва. Зад него се оказа новобранецът Ланс Строл, а Валтери Ботас демонстрира невероятна класа и последните обиколки успя да си осигури място на подиума. Нещо повече, финландецът измести Строл от второто място буквално в последните сантиметри.

Фетел и Хамилтън останаха в подножието на почетната стълбичка, като пилотът на Ferrari изпревари съперника за титлата при излизането си от бокса след изтърпяване на наказанието. Естебан Окон в крайна сметка завърши шести, следван от Кевин Магнусен (Haas), Карлос Сайнц (Toro Rosso), Фернандо Алонсо (McLaren) и Паскал Верлайн (Sauber).

В генералното класиране Фетел е лидер със 153 точки, следван от Хамилтън със 139 и Ботас с 111 точки.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:38 2
+ 0
- 0
sffsdf26552

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26552
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.