16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Хамилтън с мастър клас в Шанхай

Люис Хамилтън (Mercedes) спечели състезанието за Голямата награда на Китай, втори кръг от календара на Формула 1. Британецът стартира от първа позиция на мокрото трасе в Шанхай, поведе колоната и до края никой не успя да се доближи до него, за да атакува първото място. Втори на подиума стъпи Себастиян Фетел (Ferrari), а третото място остана за Макс Верстапен (Red Bul).

Състезанието започна при вода на трасето заради падналия дъжд и всички, освен Карлос Сайнц (Toro Rosso) и Джолиън Палмър (Renault), стартираха с гуми интермедия. Хамилтън започна уверено, но най-впечатляващо напусна стартовата решетка Верстапен, който започна 16-ти и само за няколко завоя изпревари няколко от съперниците си.

В първите обиколки имаше на два пъти кола за сигурност - веднъж виртуална заради сблъсъка между Серхио Перес (Force India) и Ланс Строл (Williams), а при втория случай - съвсем реална, след като Антонио Джовинаци (Sauber) разби болида си на старт-финалната права. По време на колата за сигурност пък Валтери Ботас, току що напуснал бокса с нови гуми, направи грешка в опита си да загрее новите гуми и се завъртя, което му коства няколко места.

След рестартирането Люис Хамилтън започна да трупа преднина необезпокояван, а зад него в битка за останалите места се впуснаха пилотите на Ferrari и Red Bull. "Черните кончета" се надяваха на едно спиране по-малко в бокса, което обаче се оказа нереалистично. Заради дългото изчакване обаче Кими Райкнонен изгуби много време и практически отпадна от битката за подиума.

В последните обиколки Себастиян Фетел (Ferrari) започна да топи изоставането си от лидера Хамилтън, но британецът имаше достатъчно аванс, за да му стигне за първата победа през сезона. Третото място остана за Макс Верстапен, който спечели битката със съотборника си Даниел Рикардо, макар и да останаха съмнения за нареждане от бокса австралиецът да не атакува съотборника си.

След Рикардо останаха Кими Райконен, Валтери Ботас, Карлос Сайнц, Кевин Магнусен и двата болида на Force India, управлявани от Серхио Перес и Естебан Окон. Останалите, стигнали до финала, са Ромен Грожан (Haas), Нико Хюлкенберг и Джолиън Палмър с Renault, Фелипе Маса (Williams) и Маркус Ериксон (Sauber). И двата болида на McLaren не успяха да достигнат финала заради технически проблеми.

Следващият старт от календара е още следващата неделя в Бахрейн.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:51 1
+ 0
- 0
sffsdf23371
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.