23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Розберг тръгва първи в Китай, Хамилтън - последен

Нико Розберг (Mercedes) ще стартира от първа позиция в неделното състезание за Голямата награда на Китай в Шанхай. За добро или зло до себе си германецът няма да има своя съотборник Люис Хамилтън. Световният шампион няма да бъде дори на втора редица, а ще стартира последен.

Причината е, че британецът получи повреда в хибридната система на своя болид и не успя да регистрира време в първата част на квалификацията, което му отреди последното място на решетката. Зарати техническите неудачи Хамилтън ще използва втори двигател в неделното състезание.

Люис обаче демонстрира висок дух и отказа да говори пораженчески пред медиите. "Тук можеш да изпреварваш. Нищо не е свършило, докато не приключи наистина. Двата болида на Ferrari са много бързи и към момента не мисля, че мога да стигна до подиума, но ако се случи нещо с тях се надявам да се възползвам", коментира Хамилтън. Той имаше право да избере дали да стартира от последното място на решетката или от бокса, но възможността да прескочи няколко места още в първия завой са натежали към решението шампионът да се нареди в края на колоната.

И докато разкъсването на дуета на Mercedes още преди старта си е новина, то второто място на Даниел Рикардо (Red Bull) си е направо сензация. И ако не сме твърде придирчиви към времето на австралиеца, което бе с повече от половин секунда по-слабо от това на Розберг, би трябвало да отбележим прогреса, който очевидно прави Renault с двигателите за Red Bull. Според пилота е съвсем възможно той да се пребори за място на подиума с поне едно от двете Ferrari-та.

Също така е факт обаче, че едва ли Рикардо щеше да стартира от първа редица, ако и двамата пилоти на "Черните кончета" се бяха пробвали по-сериозно в Q3. Себастиян Фетел направи само едно излизане в последната част на квалификацията, което бе достатъчно едва за четвърто място. Съотборникът му Кими Райконен пък направи грешка в последния си опит да подобри своето време и не успя да се изкачи до по-добро от третото място.

Валтери Ботас донесе лъч светлина в бокса на Williams, след като се пребори с основните конкуренти в средата на таблицата от Toro Rosso и Force India. Финландецът даде пето време и ще стартира от трета редица, джанта до джанта с Данийл Квят от Red Bull. Четвърта редица остана за Серхио Перес (Force India) и Карлос Сайнц (Toro Rosso), като испанецът ще може да свали малко от напрежението на вечното изоставане от все още непознаващия ножчето за бръснене съотборник Макс Верстапен.

Говорейки за холандеца - той ще стартира от деветото място, а Топ 10 затвори Фелипе Маса с втория Williams.

Дуетът на McLaren Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън регистрира най-добрите времена от неучаствалите в Q3. Едва ли испанецът е вярвал преди напускането си на Ferrari, че ще хвърля шапка до тавана за 11-то място в квалификация, но понякога животът крие неочаквани сценарии дори за големите шампиони.

На последна редица до Люис Хамилтън ще стартира пилотът на Manor Паскал Верлейн. Германецът бе сред първите смелчаци, които се пробваха с най-меката смес гуми още в началото на квалификацията, когато на старт-финалната права имаше няколко останали мокри зони. Именно стъпването в една от тях, съчетано с включване на DRS-системата, доведе до високоскоростно завъртане на Верлейн и удар в мантинелата. Това пък от своя страна предизвика червен флаг и забавяне на сесията с около 20 минути.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:23 1
+ 0
- 0
sffsdf9916
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.