29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

FE: 1800 грама oтнеха победата на Лукас ди Граси в Мексико

Електрическата Формула Е за пореден път доказа своята непредвидимост и фактът, че екшънът никога не отсъства от трасетата на шампионата. За втори път в кратката история на сериите победителят в Е-При е дисквалифициран, а по ирония на съдбата и двата пъти това се случи с един и същ човек - Лукас ди Граси. След като миналата година комисарите намериха за нередно промененото захващане на предното крило на болида на Ди Граси в Берлин и отнеха победата му, този път причината е още по-тривиална - пилотът, заедно със своя автомобил, се оказаха с 1800 грама по-леки от допустимото след финала на състезанието в Мексико.

Историческата първа електрическа надпревара на мексиканска територия беше очаквано вълнуваща и непредвидима. Квалификацията беше спечелена от Жером Д'Амброзио (Dragon Racing), а до него на първа редица застана Никола Прост (e.Dams). Зад тях останаха съотборниците в ABT Schaeffler Audi Sport Лукас ди Граси и Даниел Абт, а лидерът в генералното класиране Себастиян Буеми отново направи грешка по време на бързата си обиколка и стартира от 5 място.

Д'Амброзио поведе колоната веднага след старта, но след 6 минути бяха обявени резултатите за това кой е получил допълнителна мощност от гласуването на феновете. Оказа се, че преследвачът на Д'Амброзио Лукас ди Граси е сред тримата, които имат допълнителна мощност за 5 секунди и бразилецът не се бави дълго, преди да предприеме атака на старт-финалната права. След това Ди Граси успя да се откъсне сравнително бързо, а голямата битка се оформи за второто място.

Още преди смяната на болидите двете машини на e.Dams показаха, че са по-бързи от тази на Д'Амброзио. При смяната Буеми успя да прескочи съотборника си Прост и се залепи за гърба на по-бавния Д'Амброзио. Опитите на швейцареца да заеме втората позиция удариха на камък и го изнервиха, като при една от маневрите се стигна до контакт, който нанесе малки щети и на двата болида. Така 14 обиколки преди края Буеми рискува с маневра от външната страна на първия завой и в крайна сметка взе първото място, но с цената напресичане на шикана. За да не бъде наказан, Буеми върна позицията на Д'Амброзио в края на обиколката и повече не успя да го изпрвари.

Така Лукас ди Граси пресече пръв финала, следван от Д'Амброзио и Буеми, като по този начин си гарантираше първото място в генералното класиране. При последвалото измерване обаче на пилота и автомобила, комисарите на ФИА са регистрирали общо тегло от 886.2 кг - с 1.8 кг по-малко от минимално допустимото. Така за победител беше обявен Жером Д'Амброзио, следван от Буеми и Никола Прост. Дисквалификацията на Ди Граси дава глътка въздух на Буеми, който вече е с 98 точки в генералното класиране - с 22 повече от бразилеца.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.